neděle 25. května 2014

Malenovský, Kühn, Bobek, Komárek etc.

V pátek 23. května se konala v Praze konference České společnosti pro evropské a srovnávací právo s názvem "České právo deset let po přistoupení k EU: Existuje Europeizace?", jíž se účastnily hvězdy domácí právní teorie i praxe a dost možná jsme viděli i příštího generální advokáta u SDEU. Jako nejlepší se jevil "soudcovský panel", kde byly ke slyšení dva podle mě nejzdařilejší příspěvky - Z. Kühn a M. Bobek. Oba využili svých 10 minut výborně, chtěli na omezeném prostoru něco říci a to se jim povedlo. Jaký to rozdíl oproti klasickému českému konferenciérství, kdy se první minuta zabije tím, jaká je škoda, že nemá více prostoru. Pak dvě minuty sdělením, o čem to bude. Ve čtyřech minutách následuje samotná řeč a zbylé tři minuty se stráví zopakováním, jaká to je škoda, že není víc času a co vše by nám pověděl, kdyby ten čas měl. Něco takového předvedl děkan pražských práv J. Kuklík, přičemž obsah se cca rovnal formě, těžké zklamání... Dost překvapivě mě nijak nenadchl ani příspěvek jindy brilantního Honzy Komárka (LSE), který se zadíval na český polistopadový vývoj skrze Havlovy koncepty, ale nepřišlo mi to nijak objevné, ani zajímavé. Na druhé straně, ještě jsem nečetl článek, z nějž vycházel, tak si třeba názor poupravím.
Pár útržků: soudce SD J. Malenovský prezentoval svůj etatistický světonázor, pozoruhodné byly zejména glosy k chystanému posudku SD na přistoupení EU k EÚLP, jimiž reagoval na příspěvek T. Bočka, českého velvyslance u RE. Nevím, jestli je to deformací z povolání, ale Boček toho teda taky moc neřekl... Každopádně se zdá, že by přistoupení mohlo v Lucemburku zažít horké chvilky. 
- Velmi mile působil soudcovský panel koreferujících, Šimičková, Simon a Cepl intelektuální a rétorickou vybaveností dělali soudcovskému stavu čest. 
- Na SZZ to musí být divočina...
- Opět se ukázala slabina právnického přístupu - všichni si hrozně moc myslí, ale nevěnují trochu času tomu, aby věděli. Empirické podloží by mohlo být budováno pečlivěji, mnoho tvrzení se opíralo jen o anekdoty.
- Nesejde se tak často taková koncentrace lidí, kteří se tak rádi poslouchají.
- Z. Kühn ukázal kousky výzkumu ke vlivu unijního práva na členské země (ČR, PL, HU), osobně jsem měl lehčí pochybnosti ohledně designu výzkumu a jeho validity. Pokud chtějí zkoumat vliv členství v Unii na soudcovskou argumentaci, pak jde samozřejmě jít klasickou cestou before - after, ale příhodnější by bylo zařadit i mimounijní zemi, aby se odfiltroval vliv dalších proměnných. Kühn cca tvrdí, že vlivem členství v EU se soudní argumentace stává diskurzivnější a komparativnější. Co když se ale jedná o celoevropský trend a členství v Unii na to nemá takový dopad? Možná je na to ale pamatováno, slyšel jsem jen desetiminutové vystoupení, tak těžko soudit. 

úterý 20. května 2014

Moderate Mullett Contest - EP 2014 Elections in Czech Rep

Organizační výbor Smekal - Hoder - Ocelík vypisuje anketu O nejlepší deku voleb do EP (vizte lišta vpravo). Původně jsme očekávali něco jako The Ultimate Mullett Contest, ale letmá přehlídka kandidátů napověděla, že se dostaneme maximálně k intenzitě Moderate. Na soupisce se nachází povětšinou jen pár pofidérních semi-mullettů, doba už není, co bývala, když se JJ68 proháněl s kolosální dekou pod přilbou, a zdatně mu sekundovali borci v poslaneckých lavicích.
Níže předkládáme náš výběr. Nutno říci, že všechny strany neposkytují fotky svých kandidátů, tudíž některé skvosty mohly zůstat utajeny. Ačkoliv se pár solidních mullettů objevilo i u žen, omezili jsme se pouze na kandidáty mužského pohlaví, jelikož u žen přeci jen chápeme účes jako součást širšího vědomého konceptu, či chcete-li hlubšího plánu.
Nedostatek kandidátů by mohla nahradit kvalita, nicméně třeba bombastický Dolejš bohužel asi nekandiduje. Povšechný úpadek mulletové kultury aspoň trochu zachraňuje fakt, že dominantního dekoslava si za samotného lídra kandidátky vybrala nejsilnější strana posledních voleb do PS.
Snad poslouží pár tipů, na něž se při výběru zaměřit. Asi nejzásadnějším je poměr ofča/deka. V tomhle ohledu se bude konkurence asi ještě dlouhá léta pouze obdivně dívat na záda exemplárnímu Radovanu Hromádkovi. Vedle čistě rozměrových kalkulací se můžeme zaměřit také na pěstěnost (např. prostříhanost) ofiny a mullettu (viz např. Martin Frýdek), případně na huňatost (prvoplánovitě maskulinní Trifon Ivanov) či na odiv stavěnou nekomplikovanost (Lumír Mistr).
Další inspiraci můžete načerpat u současného Master of Mullett, kapitána našeho úspěšného daviscupového týmu Jaroslava Navrátila, jehož demonstrativní deka (neboli - i s tímhle jsme schopní vás porazit...)  už stála za mnoha triumfy. Podceňovat nelze ani respektovanou "brněnskou školu mullettu" - Libor Soldán, Petr KocmanMilan Pacanda či třeba Radek Rettegy.
Ale již nebudeme rušit, zde jsou naši dekandidáti:

Jan Keller (ČSSD)

Roman Škrabánek (Úsvit přímé demokracie TO)

Jiří Nekovář (Úsvit přímé demokracie TO)

Přemysl Rabas (Zelení)

Jiří Votoček (Suverenita)

Petr Cibulka (Pravý Blok)

Bohuslav Klíma (Moravané)

úterý 13. května 2014

Batman po sedmi letech

Kam se posune nový Batman sedm let od slavného kousku Dark Knight? A co tehdejší boj řádu proti chaosu, respektive ochrana "rule of law", okolo čehož film vykládal v roce 2009 na Jiném právu Tom Blažek, pak i já zde. V roce 2016 se tedy chystá nový Batman vs. Superman, dnes režisér Zack Snyder tweetoval první photo.


pondělí 12. května 2014

chjo




čtvrtek 8. května 2014

Jak se střelit do nohy v pěti krocích

1) vytvořit očekávání
Stínový ministr financí ČSSD Mládek: Kritika Číny a Ruska vede ke ztrátě pracovních míst (iHNed)
Exhibicionisté, kteří si hrají na představitele supervelmocí, připravují naší zemi o desetitisíce pracovních míst, prohlásil na adresu kritiků nedemokratických režimů stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek.
2) nenabídnout alternativní pohled ani náhradu
Fb stránky MZV a ministra nic moc. Twitter? Žádný op-ed, brífing...

3) potvrdit očekávání
Z tiskového prohlášení ministrů zahraničí ČR a ČLR (MZV, 29.4.2014)
Obě strany respektují cesty rozvoje zvolené s ohledem na situaci v obou zemích a jejich vnitřní a zahraniční politiku. Znovu potvrdily dodržování zásady nevměšování se do vnitřních záležitostí tak, jak je vyjádřeno v Chartě OSN. Česká strana respektuje suverenitu a územní celistvost Čínské lidové republiky, je si plně vědoma důležitosti a citlivosti otázky Tibetu, znovu potvrdila dodržování své politiky jedné Číny i to, že Tibet je neoddělitelnou součástí čínského území. Česká republika v této souvislosti nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoliv formě.



4) hodit to na média




Volná tribuna ÚMV - Jidáš Zaorálek prodává Tibet?
Celkové vyznění mediálního diskursu ohledně návštěvy min. Zaorálka v Pekingu momentálně nese stopy zavedených stereotypů a banalit (konstrukce principiálního rozporu mezi ekonomickými činnostmi a morálními hodnotami v ČLR, nepřijatelnost ČLR jako takové s ohledem na nedemokratický režim, trpící Tibet). ... Stává se normální, že oficiální kontakty s ČLR jsou pro média už naprosto nepřijatelné. Neměli bychom tedy asi do Číny vůbec jezdit už nadobro. Sklízíme plody soustavné a dlouholeté mediální banalizace, stereotypizace a ideologizace. ... 
Budeme lidská práva v ČLR stále jen prosazovat vyvěšováním tibetských vlajek pro vlastní české publikum a předváděním se v českých médiích, nebo uděláme něco konkrétního v  Číně? Kde je diskuse o strategii naší politiky lidských práv v Číně, její efektivitě, cílových skupinách, tematizaci, revizi…? V Číně obchodují a investují také i ti, co nepatří do oligarchických skupin s vazbou na politické strany. Nevyužíváme v ČLR dostatečně možností veřejné diplomacie, přestože s ní sbíráme úspěchy v Jižní Koreji, v Japonsku, na Tchaj-wanu. K tomu musíme mít od Číňanů svolení. Kdo nám ho vyjedná, Poláci, Němci? 
Jednání s nesnadným partnerem nemůžeme odmítnout, či si dát šlofíka jako jedna jistá ikona české politiky.  Nic z toho nám nepomůže.
5) situaci řešit expost, reaktivně
Ministr Zaorálek v Číně: Otevřeli jsme novou etapu vztahů (MZV, 30.4.2014)
Ministr Zaorálek vnímá cestu do Číny jako důležitý politický impuls pro nastartování nové etapy vztahů obou zemí. … Zazněly rovněž konkrétní návrhy kontaktů v ekonomické oblasti. Ještě v letošním roce proběhne zasedání Smíšeného ekonomického výboru a investiční fórum.
Ministr během jednání několikrát otevřel rovněž téma podpory a ochrany lidských práv. Během oběda ministři zahraničí diskutovali o situaci ve světě, zejména na Ukrajině a také v KLDR.
Prohlášení ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (MZV, 5.5.2014)
Česká republika má zájem na širokém dialogu s Čínou, jehož součástí jsou lidská práva. Moje cesta do Číny měla za cíl oživit politické vztahy, potvrdit principy spolupráce včetně podpory a ochrany lidských práv.

neděle 4. května 2014

Joker Obama

Včera v Bílém domě proběhl tradiční Correspondents’ Dinner pro novináře/dopisovatele ze sídla prezidenta. Vše se koná ve Washington Hilton kousek od Dupont Circle. Vtipy vybrané webem POLITICO.

čtvrtek 1. května 2014

GLOBSEC 2014

Bratislavský GLOBSEC roste. Zřejmě nejvýraznější podobná událost ve střední Evropě? Letos se kromě premiérů V4, ministrů zahraničí a švédského ministra obrany objeví i ukrajinský revolucionář Vitalij Kličko. Na akci se zřejmě podílí jak slovenské, tak i maďarské MZV… zajímavé.

GLOBSEC 2013 from SAC / CEA/ CEPI on Vimeo.