čtvrtek 29. května 2008

Oslabí smrt legendy kolumbijskou guerillu?

Když se kolumbijské armádě na samém počátku března podařilo zlikvidovat Raúla Reyese, označila to za největší ránu, kterou se jí podařilo rebelům FARC zasadit. FARC však toho měsíce zaznamenala ještě daleko větší ztrátu - přirozenou smrtí zemřel její zakladatel a vůdce Manuel Marulanda alias Tirofijo (oficiálně přiznáno tuto neděli). Co tato smrt může pro guerillu znamenat?
Marulanda byl od samého počátku zcela nazpochybnitelnou autoritou v rámci organizace, i když i díky jeho stáří navenek v poslední době vystupoval často Jorge Briceňo alias Mono Jojoy, vůdce vojenské části FARC. Jako kovaný komunista a člověk, který za svůj život neznal nic než boj, byl Marulanda přirozeným tmelem celé organizace. Jeho smrt tak může znamenat poměrně složité hledání vlastní identity, a to v okamžiku, kdy FARC neprochází lehkým obdobím.
Novým kápem byl totiž zvolen poněkud překvapivě Guillermo León Sáenz aka Alfonso Cano, nikoliv Mono Jojoy, který stojí za největšími vojenskými úspěchy FARC a je zřejmým lídrem pro vojenské křídlo. Jeho vůdcovství tak zdaleka nebude natolik přirozené jako u Marulandy a teprve bude muset prokázat své schopnosti stát v čele, i když podle některých to byl právě on, kdo v posledních letech Marulandovi pomáhal s vedení FARC jako vrchní ideolog. S upevňováním pozice by si však měl pospíšit, jelikož FARC jednak ztrácejí díky narůstajícímu tlaku konfrontační strategie kolumbijského prezidenta Uribeho, jednak se potýkají s největší vlnou dezertací za celou svoji existenci - jen od počátku roku 2008 ztratily stovky lidí (v návaznosti na odpuštění zločinů přislíbené vládou).
FARC velmi pravděpodobně přežijí smrt svého vůdce, je však otázkou, na kolik je to oslabí. Lze se důvodně domnívat, že poměrně výrazně, jelikož kolumbijská vláda vysílá náznaky, že část vedení guerilly by mohla být ochotná k jednání. To by se za Marulandy stát nemohlo, dřívější rozhovory s předchozí vládou nebyly myšleny příliš vážně a FARC je využily k vlastnímu posílení. Skutečný dopad sice dokáže až čas, již nyní je však zjevné, že FARC prochází jedním z nejproblematičtějších období své existence.

Žádné komentáře: