pondělí 22. prosince 2008

The Visitor vs. The Day the Earth Stood Still

K vánočnímu času se hodí spíše poodstoupit od akutních politických témat nebo na ně alespoň pohlédnout z méně striktního úhlu. Jedním ze způsobů, jak tohoto dosáhnout je upozornit na zajímavé filmy či knihy, které s tématy Politica Mundi souvisí, ale které zároveň nejsou strohými analýzami či dokumenty. Vyzívám tak ostatní bloggery, aby nám k sezení ve vánočním křesle doporučili nějakou tu prózu či film… Jelikož své knižní doporučení si nechám na příští post, při této příležitosti bych upozornil na dva filmy, které jsem v poslední době viděl. Jde o skvělý film The Visitor a hrubě podprůměrný „spektákl“ The Day the Earth Stood Still.

Film The Visitor z roku 2007 ukazuje na příběhu stárnoucího ovdovělého profesora (zabývá se globalizací, atd.), který již řadu let po odborné stránce chřadne, a který se při své cestě do New Yorku setká se dvěma nelegálními přistěhovalci, realitu zpřísnění imigračních předpisů v USA po 11. září 2001. Poklidný příběh o poměrně nesourodé skupince lidí graduje zadržením jednoho z profesorových nových přátel (syna bývalého syrského politického vězně), ukázkou nejistoty ohledně jeho dalšího osudu a tvrdosti procesu vyhoštění. Závěrečné hořké přirovnání praxe v USA k Sýrii ze zpětného pohledu sice působí přehnaně, ale z hlediska konkrétních postav příběhu postižených tvrdostí striktních procesních pravidel zcela pochopitelně.




Na druhé straně stojí sci-fi The Day the Earth Stood Still s Keanu Reevesem a Jennifer Connelly. Podprůměrně hodnocený remake protiválečného filmu z roku 1951 nenabízí ani příjemně plytkou zábavu, ani příliš napětí a hlavní „zelená“ zpráva působí spíše směšně. Mimozemská civilizace totiž přichází planetu Zemi zachránit před lidskou civilizací, která ji svou nešetrností ničí. Film nezachrání ani obamovské heslo „We can change“, ani montypythonovský John Cleese v roli nositele Nobelovy ceny za „altruistickou biologii“ a nakonec ani Keanu Reeves. Z tohoto pohledu je snad lepší podobně apokalyptický a podobně podprůměrný „trhák“ I am Legend s Willem Smithem. Smířlivější tón nabízí alespoň recenzent The New York Times:


Still, any movie that awards a former Monty Python cast member a Nobel Prize in anything cannot be all bad. And “The Day the Earth Stood Still” could be worse.


Horší by tedy skutečně být mohl… no ale, ani to není úplně lichotivé hodnocení.

4 komentáře:

MarianBelko řekl(a)...

Moc to tematicky s PM nesuvisi, a dokonca specialne odomna by to niekto mohol povazovat za provokaciu, :D :D ... ale... najlepsi film ktory som ja v poslednej dobe videl je rozhodne Elegy (myslim ze v CS preklade "Umierajuce zviera"). Stoji skutocne za to! A koniec obzlast! Prijemne na pozeranie, hlboke na zamyslenie... Trailer:
http://www.youtube.com/watch?v=_Gq4wixIa-8

Hubert Smekal řekl(a)...

Já už jsem částečně napověděl, kniha: Elie Wiesel - Night, skutečně síla.
Film: cokoliv od Monty Python (taková alegorie na současnou podobu Vánoc).
Hudba: posaďte se k oknu, dívejte se do tmy a poslouchejte norské Ulver - album Perdition City (2000) nebo Blood Inside (2005).

Lukáš Hoder řekl(a)...

Diky Hubertovi za norske Ulver, urcite zkusim.

Hubert Smekal řekl(a)...

Ale nelekni se :))