pátek 9. ledna 2009

Načo diverzifikovať?

Aj v tomto zmysle, čo bolo možno sčasti myslené vážne, sčasti cielené na zobudenie niektorých podriemkavajúcich divákov, zaznelo vyjadrenie z úst člena predstavenstva spoločnosti RWE Transgas Wolfganga Petersa počas jeho zaujímavého vystúpenia na konferencii o energetickej bezpečnosti kaspického regiónu, ktorú na FSS organizoval Mezinárodní politologický ústav. Ešte vtedy, koncom roka 2008, sa viera niektorých v komfortnosť riešenia energetickej situácie strednej a východnej Európy prostredníctvom výlučného, alebo aspoň značne prevažujúceho spoliehania na ruský plyn, videla neotrasiteľná.

Možno by bolo zaujímavé dohľadať názory jednotlivých odborníkov na energetiku z decembra 2008, porovnať ich s názormi z januára 2009, a pokúsiť sa vysledovať príčinnú súvislosť medzi miestom ich bydliska a prípadnými zmenami v ich postojoch k otázke dodávkam plynu. Ak sa o to niekto pokúsi, verím, že Politica Mundi poskytne dôstojnú platformu pre prezentovanie zistení :-).

Riešenie tejto logickej hádanky však nateraz bude musieť počkať. Na Slovensku sa debata odohráva v iných rovinách. Decision-makeri riešia otázku, čo bude s krajinou o 9 dní, kedy plyn zrejme definitívne nebude (na ich obranu treba povedať, že si problém energetickej závislosti Slovenska všimli niektoré relevantné orgány už skôr, viď napr. článok SAC). Akademická verejnosť, zdá sa, mlčí (prípadné linky na vyjadrenia slovenských odborníkov na energetiku vítam v diskusii, z českého prostredia stojí za zmienku komentár analytika z Cyrrusu), a laická verejnosť nakupuje elektrické ohrievače, plánuje sťahovanie k príbuzným, dovolenku v Thajsku, alebo dočasnú energetickú emigráciu na západ. Slušný počet obyvateľov sa snaží vytesňovať spravodajstvo z Balkánu v slovenských médiách (aj vo svetových) a v záujme zachovania pokoja optimisticky tvrdí, že "do 9 dní sa tí Rusi s tými Ukrajincami snáď nejak dohodnú".

Premiér Fico ukázal schopnosť identifikovať príležitosť premeny snáď každej situácie v preferencie a populárnou "power speech" dal voličovi vedieť, že je preňho na prvom mieste pred akýmikoľvek medzinárodnými záväzkami (SME, viď box "Fico je ochotný porušiť zmluvu s EÚ"). Racionálny postoj, inak by preferencie mohli doslova "zamrznúť".

Proti opätovnému spusteniu druhého bloku elektrárne v Jaslovských Bohuniciach sa prekvapivo nijak ostro nevyjadrili zástupcovia EÚ, nespokojnosť s týmto rozhodnutím však vyjadrilo hnutie Greenpeace, ktoré zároveň za riešenie navrhlo šetriť plynom. Možno by bolo vhodné niektorým aktivistom pripomenúť, že v sofijskej ZOO mrznú aj zvieratká.

Túto voľnú úvahu s podtitulom "Aj tak som vždy chcela vidieť Thajsko" zakončím netypickým vyjadrením nádeje, že tento článok bude, aj vďaka správam, ako je táto, neaktuálny čo najskôr a vtipom, ktorý mi včera prišiel e-mailom od občana toho správneho štátu, ktorého decision-makeri vedia, že Nórsko nie je len o lososoch a Röyksopp:

TELEGRAM z Ruska: Gratulujeme k zavedeniu eura STOP plyn STOP ropa STOP

Pre Politica Mundi Jana Kovačovská, Bratislava

3 komentáře:

onďo řekl(a)...

Janka k tým zodpovedným decision-makerom len tolko, že pred mesiacom bola na fakulte bývalá tajomníčka MZV SR Magda Vášaryová, ktorá sa okrem iného zameriava aj na energetickú politiku.
Na moju otázku, či si nemyslí, že 100% závislosť Slovenska na Ruskom (no nie Ruskom, ale cez Rusko dovážanom) plyne je nebezpečná, rezolútne odpovedala, že Rusko je spoľahlivý partner a je zbytočné napojovať sa na Nabucco.

Tak ja by som len bol zvedavý ako by odpovedala dnes:)

Tom Šmíd řekl(a)...

Presne hochu:-) Neznam rilis slovenske realie, ale Vasaryova evidentne trpi stejnym omylem, o kterem sem ted vyvesil prispevek:-)

Jana Kovačovská řekl(a)...

Ondrej, ja si nemyslim, ze su zodpovedni, keby to nahodou z postu nebolo zrejme. Cela snaha EU pristupovat k Rusku ako k spolahlivemu partnerovi v mnozstve oblasti je podla mojho nazoru jeden obrovsky sebaklam, kedy si staty, ktore proste potrebuju/chcu spolahlive partnerstvo v niektorych oblastiach s Ruskom, vsugeruju, ze to Rusko teda je spolahlivy partner, a spravaju sa, akoby skutocne bol (v pripade SVK to znamena nerobit nic), zrejme v marnej nadeji, ze uprednosti dobre vztahy s EU pred vlastnymi ekonomickymi zaujmami. Neviem, co ich k tomu vedie, ale na urcenie motivov tohto zmyslania je asi skor vybaveny obor psychologie ako MV. No, ked uz nic ine, minimalne toto sucasne fiasko poskytuje priestor na nazorove ozdravenie.