středa 18. února 2009

Stephen M. Walt o milostných vztazích

Myslel jsem si, že moje interpretace Batmana je snad příliš odvážná "rozprávka", ale nikoliv. Samotný Stephen Walt mě vyvedl z omylu svým posledním postem na stránkách Foreign Policy, kde u příležitosti dne sv. Valentýna ukazuje paralely mezi partnerskými vztahy a teorií mezinárodních vztahů.

To begin with, any romantic partnership is essentially an alliance, and alliances are a core concept on international relations.

Text pokračuje úvahami o stabilitě bipolárních aliancí, posunech v rovnováze moci ve vztazích, problémech vzájemného vnímání, eskalaci konflintu či usmíření (appeasement).

And then the two of you might also decide to mobilize your combined resources and grow your own alliance network -- i.e., have kids -- either via the traditional method or by adopting. If you do, you'll get to learn about a whole new set of IR concepts, like deterrence, coercion, salami tactics, and overcommitment. But that's another set of problems, and maybe I'll wait till Father's Day to blog about them.

A nemusí zústat jen u těchto otázek. Koncepty hegemonie, možnost budování pružných "koalic ochotných" namísto stabilních aliancí :) a další otázky v tomto smyslu čekají na probádání...

Žádné komentáře: