pondělí 1. června 2009

W.

Očekávání sice nebyla přehnaná (viz zde), ale film „W.“ o cestě George Walkera Bushe do úřadu prezidenta USA a o jeho rozhodování nad otázkami války v Iráku či zacházení s teroristy je ve srovnání s předchozími „prezidentskými“ filmy Olivera Stonea zklamáním. Filmy „JFK“ či „Nixon“ patřily k tomu lepšímu na daná témata a s tímto srovnáním se tak film „W.“ dočkal řady negativních recenzí (např. zde, zde a zde).

Film byl natočen v rekordně krátkém čase a také tak působí – spíše jako fraškovitý seriál z produkce HBO. Film vypadá až dokumentárně, ovšem pro lidi bez zájmu o politiku bude trochu nesrozumitelný a nudný a pro zájemce o mezinárodní vztahy nepřinese moc nového. Některé části filmu jsou sice zajímavé (iniciační večírek pro nováčky na Yale nebo přerod Bushe alkoholika v obrozeného křesťana), ovšem mnohé scény a některé herecké výkony působí jako fraška (imperiální řeč Dicka Cheneyho o ovládnutí Blízkého východu nebo celá Condoleezza Rice) a některé důležité okamžiky Bushova prezidentství chybí úplně (přepočet hlasů po volbách v roce 2000 nebo 11. září). Scénář napsal Stanley Weiser, scénárista Stoneova snímku „Wall Street“ a hlavní dějová linka je tak podobná. Jedná se o střet Bushe st. a „juniora“, který se sice na jedné straně neúspěšně vzpírá otcovu dohledu a snaží se prorazit na vlastní pěst, ale na druhou stranu chce Herbertu Walkerovi dokázat, že s váženým jménem Bush naloží dobře.

Celé Bushovo prezidentství je ale asi příliš živé na podobný film. Stone se spokojil s vytvořením jakéhosi televizního „doku-drama“ a moc se nesnažil Bushovo prezidentství představit v originálním a trochu zajímavějším světle. A námětů by jistě bylo dost. Zápletka tak není příliš nápaditá, konec je velkým otazníkem a film vlastně nemá silnou pointu… Film „W.“ přesto stojí za zhlédnutí. Některé hlášky (když Georgovi po flámu nadává Bush st.: „What do you think you are, a Kennedy?“), herecký výkon Joshe Brolina nebo atmosféra hádek mezi viceprezidentem a ministrem zahraničí stačí k příjemnému televiznímu zážitku.

Žádné komentáře: