středa 28. října 2009

Sázka do loterie jménem Rio

Ještě neuplynul ani měsíc od volby Ria jako olympijského města pro rok 2016 a město ukázalo svoji temnější stránku. Vzrůstající napětí mezi třemi drogovými gangy, které ovládají značnou část podsvětí jednoho z nějvětších měst planety vyvrcholilo hořícími autobusy, pětadvaceti mrtvými a sestřeleným policejním vrtulníkem.
Olympijské hry jsou oficiálním razítkem na vzrůstajícím sebevědomí rozvíjející se šesté největší ekonomiky světa, které její prezident prorokuje třetí až čtvrtou příčku v 10 až 15 letech (země pravděpodobně poroste o 1% i letos, když ostatní velké ekonomiky stále padají). Již o dva roky předem si bude moci otestovat svoje schopnosti při mistrovství světa ve fotbale, kdy bude druhou problémovou zemí v řadě (ani mistrovství 2010 v JAR nebude asi žádný med).
Pomineme-li "drobnou" kriminalitu, jako jsou kapsáři a drobné kráděže, zemřelo v Riu loni násilnou smrtí 5800 lidí a poranění střelnou zbraní je jedním z nejčastějších ošetření v nemocnicích. Ve velké části se jedná o chudinské čtvrti - tzv. favelly, nicméně historka s Ronaldovým luxusním sporťákem ukradeným na semaforu v centru města ukazuje, že se zločin nemusí nutně omezovat jen na ně.
Slovy Humphreyho Appelbyho jak FIFA, tak Mezinárodní olympijský výbor udělali "odvážné rozhodnutí". Rio již před volbou sice prokázalo snahu situaci řešit, nicméně problém je dlouhodobý a doposud se to příliš nedařilo. Kromě celkového zlepšení situace bude nutné vynaložit prostředky na co nejširší informování cizinců, jak se situace ve městě/v zemi má. Zde by se Brazilci neměli snažit nic přikrašlovat, porozumění turistů je prvním krokem k bezpečným akcím.
Osobně Riu olympiádu přeju a dokonce již nyní jsem připraven se tam podívat na mistrovství o dva roky dříve (budou-li tam Češi:)). Snad nebudu zklamán...

Žádné komentáře: