středa 10. února 2010

Smlouva o SWIFT: Průzkum bojem ze strany Evropského parlamentu?

Asi málokdo se neshodne na tom, že jedním z největších vítězů Lisabonské smlouvy se stal Evropský parlament. Rozhodování kvalifikovanou většinou v rámci řádného legislativního postupu se rozlilo do spousty nových politik, kde byl dříve EP pouze konzultován. A události posledních dnů dávají najevo, že EP je připraven tyto nové pravomoci beze zbytku využívat.
V konkrétní rovině hovořím o sporu o takzvané smlouvě o SWIFT se Spojenými státy, která umožňuje americkým vyšetřovatelům za splnění jistých podmínek přístup k údajům z bankovních účtů občanů EU, respektive k jejímu prozatimnímu znění, které by mělo platit do října 2010, než bude uzavřena "pevná" smlouva.
Prozatimní dohoda byla dokončena narychlo 30. listopadu, těsně před tím, než začala platit Lisabonská smlouva a měla se začít uplatňovat od začátku února. Problémem je ale obsah článku 218 LS, který nově dává EP pravomoc vyslovovat souhlas mezi jinými i s mezinárodními smlouvami, které spadají do oblasti, ve které se rozhoduje kvalifikovanou většinou. Bez tohoto souhlasu nemohou být smlouvy platné.
Zástupci EP byli přesvědčeni, že této nové pravomoci hodlají využít a dokument projednat, jak jim přísluší. Na druhou stranu vedli výrazný a ostrý spor o procedurální otázky a nakonec si dokázali vydobít to, že smlouva se do jejich rozhodnutí uplatňovat nebude. Do sporu vstoupli též předseda EP Jerzy Buzek a několik dalších vlivných europoslanců.
V minulém týdnu pak následovalo dopotučení Výboru pro občanské svobody, spravedlnost a právo (LIBE), který se většinou členů postavil proti dohodě především z důvodu nedostatečné ochrany osobních údajů. Výbor byl tak konzistentní, problém měl již s obdobnými dokumenty souvisejícími s výměnou dat, například s "passenger name records" (PNR), tedy údaji cestujících v letecké dopravě.
Plénum parlamentu by o materii mělo jednat zítra a je dosti možné že soulad něudělí či celou věc odloží a bude se pokoušet vynutit si renegociaci. USA celou problematiku považují za velmi důležitou, o čemž svědčí například telefonát ministryně zahraničí Hillary Clinton předsedovi Buzkovi. Jakkoliv zítřek dopadne, SWIFT je praktickou ukázkou emancipace a posilování EP. Bude zajímavé sledovat další kroky parlamentu a především pak obsah meziinstitucionální dohody, která by měla být uzavřena v první polovině tohoto roku.

4 komentáře:

Lubomir Majercik řekl(a)...

Dík za zajímavý příspěvek!

Lubomir Majercik řekl(a)...

http://jurist.law.pitt.edu/paperchase/2010/02/eu-blocks-agreement-to-share-financial.php

to bychom meli :-)

Martin Hrabálek řekl(a)...

Jj, dalo se to ocekavat. Proste s EP je dnes v EU treba pocitat jiz prakticky vsude. Zvlaste v oblasti byvaleho tretiho pilire to bude zajimave, jelikoz LIBE je ladeno vyrazne jinak nez Komise, at jiz se tyce policejni spoluprace, azylu ci prave ochrany dat.

Martin Hrabálek řekl(a)...

K vyse recenemu jen doplneni - azyl samozrejme jiz spadal do 1. pilire pred Lisabonem a byl dokonce rozhodovan QMV, jen jsem na nem chtel ilustrovat rozdilnost pozic Komise x EP.