neděle 9. května 2010

Kompenzace informačního deficitu

Kvůli napráskanému programu jsem bohužel nemohl prezentovat svůj pravidelný přehled doporučeného čtiva, tož tak činím bez ladu a skladu s jistým zpožděním.
Bohužel musím začít tragickou zprávou o úmrtí profesora Freda Hallidaye (další nekrolog a Hallidayovy články zde). Měl jsem tu čest poznat muže s encyklopedickými znalostmi osobně, na uvítanou se mnou prohodil pár slov česky (kromě toho zvládal asi třicet dalších jazyků...). Jeho kniha 100 Myths about the Middle East je k dispozici u mě v kanceláři.
Hallidayovy přednášky, stejně jako stovky jiných, můžete sledovat na stránkách LSE, neuvěřitelný zdroj.
Vřele doporučuji: krátká vizualizace o tom, jak vypadal evropský letecký prostor, když je prosytil sopečný prach, vypovídá o mnohém.
Řeč Václava Klause na Humboldtově univerzitě - trochu promarněná příležitost, nic moc nového prezident neříká, za jeho vrchol na toto téma stále považuji vystoupení před ÚS. Doufám, že se ke kritice dostanu v průběhu týdne, proto jen krátce - celkově zajímavé, podnětné, bohužel s tradičními zesměšňujícími nálepkami a tentokrát i s logickými nesrovnalostmi.
Obtíže definování zločinu agrese v předvečer konference k Mezinárodnímu trestnímu soudu.
František Mikš: Krize české politiky a její skutečná příčina. Ban Ki-Moon o odzbrojení - nezáživné, jak jen to generální tajemník OSN umí. Vtipný Economist o současné mapě Evropy (ČR místo Belgie). Moderovaná debata o Fair Trade - pro a proti - Woods (Oxford) vs Bhagwati (Columbia). Kam se poděl Sarkozy? Studenti tráví studiem méně času než dřív. Krásný americký graf o vztahu ceny benzínu a počtu ujetých kilometrů. Vše, co jste chtěli vědět o televizorech v amerických domácnostech. Nejoblíbenější destinace pro imigraci. Sledování porn-tube a dopad na pornoprůmysl, ehm. Is There a “Moral Molecule”? Velmi zajímavý příspěvek o neuroekonomii, nepěkně zneužitelná záležitost (aneb budou nám v obchodech podávat oxytocin?). Nejrozšířenější jména v USA, takže za chvíli to máme i u nás, těším se třeba na Abigail Sobotkovou. Buruma: The Powerlessness of the Powerful. Zakaria: Why Pakistan keeps exporting jihad. The Web Doesn't Spread Freedom. George Friedman: The Global Crisis of Legitimacy. Joseph R. BIDEN Jr.: Advancing Europe’s Security. Francouzská obhajoba zákazu burky.
Tuna příspěvků k Řecku a euru: Economist, Charlemagne, P. Boone a S. Johnson, Krugman, Walt, Samuelson, Stiglitz, Rogoff; docela mě děsí, že to všechna velká jména vidí docela bledě...

1 komentář:

Miroslav Kalous řekl(a)...

Hallidaye je opravdu škoda. Jistě jako člověka - stačí si projít komentáře k jeho úmrtí na openDemocracy, kam pravidelně přispíval.

A stejně tak jako vědce - za celou dobu studia mi asi opravdu žádná kniha nepřipravila takový zážitek, jako jeho The Middle East in International Relations z roku 2005. Z veškeré analytické literatury, zabývající se Blízkým východem, bystrostí jednoznačně vystupuje. To je v dnešní informační záplavě takřka nadliský počin. Škoda těch knih, co ještě mohl napsat.

Halliday byl taky úžasný učitel/speaker, s kolegou Honzou Blažkem jsme jej viděli loni na letní škole v Barceloně. Ta přednáška na LSE to krásně demonstruje, i když mu už zjevně docházely síly.