pondělí 12. července 2010

Konec Polanského martyria: Švýcaři jej do USA nevydají



Švýcarská ministryně spravedlnosti na dnešní tiskové konferenci oznámila, že Švýcarsko Romana Polanského do USA nevydá. Ukončila tak několikaměsíční nejistotu, které byl slavný režisér vystaven poté, co jej Švýcaři v roce 2009 zadrželi na základě amerického zatykače z roku 1978. Celá aféra vyvolala ve světových médiích poměrně bouřlivou debatu o tom, jaký má smysl postihovat někoho za čin, kterého se dopustil před více než třiceti lety (zřejmě přitom nemůže být pochyb o tom, že se jej skutečně dopustil). Polanskému vyslovilo svou podporu mnoho osobností kulturního i intelektuálního světa, nejvýstižněji zřejmě v tomto kratičkém eseji Milan Kundera.

Pro čtenáře, kteří nevládnou francouzštinou, se pokusím o neumělý překlad jedné pasáže:

"Nebudu se nijak vyjadřovat k právnímu aspektu celé věci. Chci však zdůraznit, že je to právě evropské umění, jeho literatura a divadlo, které nás učilo jak roztrhat oponu právních, náboženských a ideologických pravidel a jak vidět lidskou existenci v celé její konkrétní realitě.

Věren této kultuře odmítám být zaslepený tváří v tvář situaci Polanského, pronásledovaného za čin, k němuž došlo před třiatřiceti lety, kterému již dávno odpustili všichni aktéři tohoto dramatu, jehož prodlužování do nekonečna nepřinese nic dobrého nikomu, nikomu a nikomu.
"

Zdá se, že ke stejnému závěru o absurditě vydání Polanského ke stíhání do USA dospěli nakonec i Švýcaři. Zdůvodnění zamítnutí žádosti Spojených států sice trochu zavání formalismem ("The reason for the decision lies in the fact that it was not possible to exclude with the necessary certainty a fault in the US extraditionary request"), nicméně i ten může někdy představovat vhodný nástroj k "polidštění práva".

Žádné komentáře: