čtvrtek 9. června 2011

Výdaje na zbrojení

Pěkný grafík z the Economist - aneb něco na té supervelmoci bude...

1 komentář:

Miroslav Kalous řekl(a)...

Je to tak, často se říká - a asi to tak bude -, že USA dávají na obranu více než činí součet dalších 20 států v pořadí dohromady.

Na grafu je pak možná nejzajímavější procento GDP. Pamatuju si z dlouhých hodin hraní her u počítače, nějaký ten rok zpátky, že když člověk třeba v Civilizaci, ale obecně snad ve všech strategických hrách, přepálil výdaje na armádu, zaostala mu ekonomika a rozvoj. Walt tohle dilema popisuje jako volbu mezi krátkodobou připraveností a dlouhodobou silou.

Při tomhle grafu pak člověku dojde skoro až absurdita toho, že jedním z hlavních témat světové politiky (alespoň ze západního pohledu) je po léta Írán, který dává na obranu asi 2 % toho, co USA. A pokud někdy nakonec tu jadernou bombu vyrobí - ač to určitě světovému míru a naději na svět bez jaderných zbraní neprospěje -, bude to pořád ta jedna, dvě, možná pět bomb, nesrovnatelných s výbavou Izraele, USA, natož NATO jako celku. Nestarat se o to, co Írán (nebo jakýkoli jiný stát tohoto typu) dělá, to určitě není dobrý nápad. Ale permanentně "hypovat" hrozbu (terorismus se taky nabízí), komu to prospívá? Krom Ministerstva obrany USA, samozřejmě :)