pátek 9. září 2011

Něco ke čtení na víkend

The Economist pokračuje v další z řady velmi zajímavých debat, tentokrát se zamýšlí nad kontroverzní otázkou, zda potrestání tyranských vládců napomáhá zachování míru. Ředitel International Justice Programme v rámci Human Rights Watch, a mimochodem absolvent NYU Law School a Columbia University, Richard Dicker tvrdí, že když se nebudou velké zločiny trestat, tak se budou páchat bez skrupulí i nadále. Naproti tomu Jack L. Snyder, profesor mezinárodních vztahů na Columbia University, varuje, že upřednostněním potrestání za každou cenu můžeme ohrozit dosažení míru. Trochu přeneseně - zlosyn ví, že bude stejně dostižen, tak si svá jatka ještě "užije".
A trocha žumpy z domácího chlívku - podle zprávy BIS se korupce rozlezla i mezi soudce a žalobce, ba co víc, tito mají údajně styky s podsvětím. Proti tomu se však soudcové důrazně ohrazují.
A na závěr něco pro poučení - sedm věcí, které jste nevěděli o válce proti teroru - třeba o tom, jak se Bush snažil vyjednávat s Al-Káidou nebo o myšlence pohrozit v případě dalšího teroristického útoku bombardováním Mekky.

Žádné komentáře: