úterý 17. ledna 2012

Martin Luther King, Jr. Day

To se člověk některé věci dozví až celkem pozdě, ale asi lepší pozdě než nikdy. Před 3 roky jsem na Politica Mundi psal o skvělém projevu čerstvě zvoleného Baracka Obamy, který mimojiné použil tuto větu:

"Put our hands on the arch of history and bend it once more towards the hope for better days."

V dětinské nerozvážnosti jsem ta slova označil za blábol, nicméně až nedávno, když jsem se procházel okolo nově otevřeného pomníku Kinga poblíž National Mall v DC, všiml jsem si, že mezi vytesanými slovy slavného zasněného rétora se o jednom oblouku mluví také. A to v řeči z roku 1967:

“the arc of the moral universe is long, but it bends toward justice.”

Inspirace je zřejmá a vyvolala řadu interpretací (viz např. zde). Nikdo mě tehdá neupozornil... proto píšu tento post, v den Martina Luthera Kinga, Jr. se to asi hodí. Ostatně ohledně vytesaných projevů Kinga u jeho pomníku vyvstaly i další debaty. Jedna z citací se totiž během stavby pomníku kvůli potřebné údernosti výrazně zkrátila a vznikl tak spor o to, zda nebylo změněno vyznění Kingových slov. Místo této přesné citace... "Yes, if you want to say that I was a drum major, say that I was a drum major for justice. Say that I was a drum major for peace. I was a drum major for righteousness." ...


... je na pomníku tohle: 
"I was a drum major for justice, peace and righteousness." Příbuzní Kinga to označili za příliš zkratkovité, namyšlené a nevyjadřující Kingův záměr. K věci se rozumně vyjádřil i prezident Obama: "What he really said was all of us can be a drum major for service, all of us can be a drum major for justice. There is nobody who can't serve, nobody who can't help somebody else." Citace Kinga pochází z jeho slavné řeči 
"Drum Major Instinct", kterou pronesl nedlouho před svou smrtí. Slova na Kingově památníku se nakonec změní, jak bylo v pátek rozhodnuto, aby lépe vyjadřovala autorův záměr.


Pomník určitě stojí za návštěvu. Je kousek od Washingtonova monumentu, přes rybník je vidět Jeffersonův památník. Kingův pomník není tak monumentální jako jiné v DC, ale myslím, že je velmi důstojný památce bojovníka za občanská práva. Nedávno byl také otevřen digitální archiv věnovaný Kingovi, kde můžete najít asi milion dokumentů spojených s jeho životem a dílem.


2 komentáře:

Hubert Smekal řekl(a)...

Vydařené fotky! Co bylo použito za nástroj? :)

Lukáš Hoder řekl(a)...

BlackBerry. :)