pondělí 20. února 2012

Abraham Lincoln: The Superhero

Máme dnes v USA Den prezidentů (Presidents Day, někdy Presidents' Day nebo President's Day). Nejde totiž jen o narozeniny George Washingtona (22. únor 1732), ale slaví se i ostatní prezidenti, hlavně Abraham Lincoln (12. únor 1809). Když se ale podíváte na IMDb a jejich oslavu prezidentů, najdete kromě Project X nebo Ghost Rider také Abraham Lincoln: Vampire Hunter. CO TO JE? Je Hollywood na steroidech?



Překvapivě ale, Abraham Lincoln je v USA opravdu superhrdina. :) Pro fanoušky Star Treku (Ocelote?) je to možná známý fakt (viz epizoda "The Savage Curtain"), ale pro běžné smrtelníky, jako jsem já, poněkud překvapení. Na webu IMDb jsou stovky filmů s Abem, a nejen historické kousky, na webu Grand Comics Database jsou desítky titulů, jako "Abe Lincoln Comics", "Nuclear President" nebo "Lincoln: The Liberator of Mankind". Ostatně Lincoln lovec upírů je již (údajně) úspěšná kniha








Grahame-Smith, author knihy, k Lincolnovi dle webu Hero Complex řekl:
Here was this guy who came from absolutely nothing – no connections, no money, no education – and through the power of his sheer intellect and determination, achieved the highest office in the land and then saved that land. He is as close to an actual superhero as this country has ever seen.
Ostatně není moc amerických prezidentů, které by vzýval jak prezident Obama, tak i ultra-Republikán Bill Oreilly. Takový prezident musí mít nadpřirozené schopnosti... Jak píší autoři Hero Complex:
Almost all of our national icons have collected their share of tarnish. Washington and the other Founding Fathers are tainted by their ownership of slaves. Both Roosevelts, Teddy and Franklin, have been reviled by right-wingers lately for their interference in free markets. And let’s not even start on JFK. But Lincoln is the president everyone still admires in our hyper-partisan country. He is the one Republican even Democrats are willing to claim. 
... možná s výjimkou Reagana, který má právě pěknou výstavu v National Portrait Gallery v DC, o tom ale až přístě. Ještě snad, jak jsou na tom čeští prezidenti a jejich nadpřirozené schopnosti? Václav Klaus má schopnost lámat prsty pouhým dotekem, to jsem si vyzkoušel v Heritage Found na vlastní kůži. Ale co ostatní? Masaryk? Pro mě osobně získal magickou auru v roce 1997, kdy si jeho fotky dala na booklet svého Album of the Year skupina Faith No More. Hlouběji se do tohoto tématu ale pouštět nebudu... snad někdy jindy.

1 komentář:

Dronte řekl(a)...

Ale samozřejmě, že čeští prezidenti mají superschopnosti. :) Zatímco Václav Klaus má nakročeno k slavné kariéře v heist filmech (Inception například dokázalo zabudovat i něco jako kvazisuperhrdinské prvky), Václav Havel je Communist Slayer.

Plakát: http://i39.tinypic.com/2h2obk0.jpg

Btw. Nevím, jestli se mám nejvíce těšit na Freemana v Hobitovi, další řadě Sherlocka nebo právě v tomto.