pátek 16. března 2012

Mr. Clooney Goes to Washington

Před hodinou byl u ambasády Súdánu ve Washingtonu, vedle sídla ASIL v centru DC, zatčen George Clooney a další kvůli protestům proti údajnému blokování humanitární pomoci do regionů blízko Jižního Súdánu. Zdá se, že otázka Darfuru, Jižního Súdánu a krizí v regionu se opět vrací do centra globálního zájmu.



K Súdánu nedávno vyšla kniha od bývalého Bushova zvláštní zmocněnce pro krizi v Darfuru a profesora na Georgetownu Andrew Natsiose. Knihu jsem zakoupil, ještě ale nezačal číst. Ambasadora Natsiose jsme měli v jednom semináři jako guest speakera, bohužel vše bylo off-record. Každopádně proběhla poměrně přísná kritika rychlého rozvoje mezinárodního trestního práva a jeho vlivu na omezení diplomatických nástrojů pro řešení krizí (viz Darfur, Uganda,...), přihoda o hlavním žalobci ICC, která ho staví do velmi něpěkného světla a obrázek africké politiky, který připomíná Evropu před první světovou válkou, jen o něco komplikovanější (např. vazby Kaddáfího na Súdán, názory Natsiose na skutečné důvody, okolnosti a vinníky "genocidy" v Darfuru, atd.). Každopádně Natsios v době, kdy probíhaly globální kampaně proti genocidě v Darfuru tvrdil, že žádná genocida neprobíhá... dle jeho názoru už bylo dávno po všem... okolnosti viz jeho text ve Foreign Affairs. Ostatně pan ambasador během semináře zpochybnil i jeden důležitý prvek legální definice, aby mohla být situace, kdy v Darfuru zemřely statisíce lidí, charakterizována jako genocida... velmi zajímavé zákulisní informace... Takže snad je něco z toho v jeho knize. Ostatně Natsios má dvacet let dlouhé zkušenosti s Afrikou, jako voják, šéf humanitární organizace World Vision International nebo šéf USAID. 

1 komentář:

Lubomir Majercik řekl(a)...

Dík za upozornění na zajímavou knihu. Co se týče článku z FA, tak upozorňování na: "or it disintegrates, plunging this volatile region into its most severe crisis yet." se nakonec naštěstí nenaplnilo. Došlo k mírovému referendu a země se rozpadla bez většího násilí (i když napětí přetrvává), viz náš Bulletin 4/2011.

Pokud se jedná o otázku genocidy v Darfúru, tak toto bylo svého času hodně diskutované a ani samotný ICC Bašíra ve svém prvním zatykači z genocidy neobvinil.

Diplomatické vs právní nástroje, to je odvěká debata. Co se týče účinnosti u Súdánu, i zde hoří už několik let, pan Natsios se svými názory ani zde není za osamoceného heretika viz např. http://muse.jhu.edu/content/crossref/journals/human_rights_quarterly/v030/30.3.rodman.html z roku 2008.