pátek 7. září 2012

Nečasův "Dukakis moment"

V roce 1988 kandidoval úspěšný demokratický guvernér státu Massachusetts Michael Dukakis na prezidenta proti G. H. W. Bushovi. Vypadal slabě v otázkách národní bezpečnosti, tak se vypravil k továrně General Dynamics u Sterling Heights v Michiganu a vyfotil se v tanku M1 Abrams. Vždyť Margaret Thatcher udělala to stejné o dva roky dříve... nechala se vyfotit, jak sviští na tanku Challenger s šálou okolo krku a s brýlemi na hlavě. Fotka ji pomohla ke znovuzvolení, takže Dukakis si myslel, že má vyhráno.

S velkou helmou a přitroublým úsměvem však na tanku vypadal tak směšně, že se celé akci přezdívá “Snoopy Incident” a Bush celou jízdu na tanku dokonce použil ve svém volebním spotu, kde zpochybňuje Dukakisovo nasazení v boji s Říši zla. I například v seriálu Spin City si ze scénky dělají srandu (S. 6, E. 18), to když na incident vzpomíná Charlie Sheen, alias Charlie Crawford, a nabízí zajímavé důvody, proč k celé akci s tankem došlo. Nuž, Dukakis volby prohrál poměrně drtivě.

Podle mě vypadá premiér Nečas na fotce poněkud směšně, z reakcí na Facebooku si to asi myslí víc lidí. Příliš velká helma, neforemný oblek pod neprůstřelnou vestou... už i přirovnání k filmům s de Funèsem si vysloužil. Nuž, hned se taky začala bortit vláda... hm? Ostatně od dob Stanislava Grosse a jeho nechvalně slavného televizního výstupu a hesla "Myslím to upřímně" je jasné, že když je premiér k smíchu, tak jde jeho vláda k šípku.




Žádné komentáře: