úterý 15. ledna 2013

Nový China Leadership Monitor: Analýzy výsledkov 18. straníckeho kongresu

Čínsky stranícky kongres sa skončil pred dvoma mesiacmi a to je dosť dlhá doba na to, aby našinec, pod vplyvom aktívneho "záujmu" miestnych médií, zabudol, že nejaký podobný kongres vôbec prebehol. Po brilantných a hlavne bleskových analýzach priebehu a výsledkov tejto udalosti, ktorými sa predháňali prakticky všetky média, predkladaná (voľne dostupná!) publikácia ponúka už na prvý pohľad konečné uvoľnenie v podobe dostatočne hlbokých faktických a analytických štúdií na túto tému. Čo je China Leadership Monitor a o čom je najnovšie číslo?

CLM je dlhodobým publikačným projektom amerického Hoover Institute, fungujúcim pod Stanford University, ktorý od roku 2002 vydáva štyri krát ročne súhrn analýz reflektujúcich aktuálne dianie v Číne. Každé číslo pri tom prináša niekoľko plnohodnotných odborných príspevkov na danú tému, čím sa vlastne každá publikácia stáva samostatným zborníkom na práve aktuálnu tému. Tým sa jedná o celkom unikátny projekt a obrovskú studnicu faktov a analytických materiálov.

Najnovšie číslo CLM bolo vydané 14.1.2013 a jeho témou je, ako už bolo avizované, 18. stranícky kongres Čínskej komunistickej strany. Z pochopiteľných dôvodov som zatiaľ nestihol naštudovať obsah všetkých štúdií, ktorých je v danom čísle celkom 6, preto sa neviem vyjadriť ku konkrétnemu obsahu. Pokiaľ vás však zaujíma nejakým spôsobom vývoj v regióne východnej Ázie v najbližších rokoch - čo je podľa môjho názoru ekvivalent znamenajúci veľký globálny význam, vrelo odporúčam zoznámiť sa s názormi renomovaných autorov. Možno budete prekvapení, ako veľa toho v skutočnosti o fungovaní čínskej politiky vieme.

Žádné komentáře: