pátek 20. září 2013

Výpisky z tisku

Norman Podhoretz k Obamovi (WSJ)
Jeden z posledních velkých neoconů se vyjádřil k Obamově politice. Přísně Obamu zpražil a přišel s tím, že jeho politika neúspěchů je úmysl, aby byla umenšena role USA ve světě. Hmm, no nevím. Zní to trochu moc spiklenecky, i když Obama vlastně o zmenšení aktivity USA ve světě usiluje.
 
David Ingatius k Sýrii (WashPost)
V posledních dnech se ve Washington Post objevila řada textů tvrdě kritizujících Obamu za Sýrii, např. tradičně Krauthammer a další. Výjimkou byl snad jen Zakaria. Ignatius nabízí poměrně střízlivý pohled na zapojení Ruska do řešení atd.
 
FISA a odposlechy (LATimes)
Článek o nedávném rozhodnutí FISA soudu o tom, že získávání výpisů telefonních hovorů ze strany NSA bylo legální. Výpisy hovorů jsou "jen" metadata, nejde o samotný obsah hovorů. V rámci amerického chápání "search" v 4. dodtatku americké ústavy, na kterém stojí právo na soukromí, tedy nejde o zásah do ústavně garantovaných práv a k získávání těchto údajů není potřeba konkrétní soudní povolení. Tohle bude v budoucnu zajímavé téma ... co "metadata" z emailů a mobilů?
 
iPhone 5s (iHNed)
Je to pořád skvělá věc, ale něco tomu chybí... Jak sociologicky/ekonomicky zhodnotit "Jobs factor"? :)
 
"Like" je chráněn ústavou (Politico)
Odvolací soud v USA (4. obvod) odmítl názor prvostupňového soudu a řekl, že "lajkování" na Facebooku je chráněno 1. dodatkem americké ústavy. Zaměstnanci šerifa ve Virginii před volbami lajkovali posty jeho oponenta, ale když šerif svůj post obhájil, tak dostali padáka. Zaměstnanci se bránili právě poukazem na sovobdu projevu. Odvolací soud řekl, že lajkování je jako zatlučení nápisu do trávy na vaší zahradě nebo cokoliv podobného a splňuje tak nároky na ochranu. Věc bude znovu řešit první instance.

Žádné komentáře: