úterý 14. října 2014

Citizenfour

Laura Poitras, dokumentaristka a jedna z novinářů, kterým Edward Snowden poskytl tajné dokumenty americké vlády, natočila dokument o Snowdenovi nazvaný Citizenfour. Ten byl minulý týden promítán na NYFF. Portrét Poitras z New Yokkeru je zde.


Mimochodem, vztah Poitras a Snowdena není zajímavý jen z pohledu národní bezpečnosti atd., ale i z pohledu fungování západních/globálních novinářů v této aféře. Poitras od Snowdena dostávala tajné dokumenty, psala o Snowdenových dokumentech a o celé aféře NSA jako freelancer pro NYT (a další noviny), přičemž si přinesla své dokumenty a za své články samozřejmě dostala zaplaceno. Poitras tak byla zároveň předmětem článků ohledně Snowdena, byla také zdrojem informací použitých v článcích a také byla reportérem/novinářem, který o celé záležitosti psal.

Není proto divu, že tento poněkud netradiční způsob označil šéf NSA za "prodej národněbezpečnostních dokumentů", když NYT, které prý za informace nikdy neplatí, platily Poitras za její články. Nuž, na druhou stranu není divu, že novináři tuto interpretaci považovali za skandální.

K tématu viz video z NYU event. Ohledně Poitras (i když není jmenovaná) hlavně Benjamin Wittes (asi 40. až 45. minuta).

Žádné komentáře: