středa 23. září 2009

Petr Suchý: Jak dál po konci brdského radaru

Vedoucí Katedry mezinárodních vztahů a evropských studií Petr Suchý napsal do Hospodářských novin komentář k americkému rozhodnutí neumístit radar na českém území.
Styl názoru je dosti "bez obalu", což vybudilo pod článkem vzrušenou diskuzi, nezabývající se meritem věci, ale spíš tím, jestli akademik může napsat do novin svůj názor. Osobně myslím, že může a připojuji ochutnávku textu z HN s odkazem:

"Peacníci, ČSSD, komunisté, Rusové doma i v zahraničí oslavují zrušení plánu na rozmístění prvků protiraketové obrany v Evropě a vychutnávají si "vítězství českého lidu".
Tento text je určen čtenářům, kteří podobné euforii nepodlehli. Racionálně uvažujícím jedincům, kteří nespoléhají na zbožná přání a jsou schopni celou záležitost vnímat v širším kontextu.
Obamovo rozhodnutí pro mnohé představovalo sice očekávanou, přesto studenou sprchu. Je ovšem zapotřebí co nejdříve překonat emoce a vrátit se ke strategickému rozvažování a jednání. Reakce, odmítající případnou budoucí spolupráci a plýtvání politickým kapitálem při prosazování nepopulárních projektů, jsou sice pochopitelné, ale nepřinesou žádné pozitivní výsledky. Naopak, radovat se budou spíše v Kremlu či v Teheránu.

Proto je dobré věnovat protiraketové obraně pozornost i v budoucnu. Ta v posledních čtyřiceti letech prošla tak bouřlivým vývojem, že co americká strana plánuje dnes, za pár let může vypadat úplně jinak."

Pokračování článku zde.

Domýšlím se, že dr. Suchého k ostrému příspěvku vyprovokoval surreálný rozhovor HN s Jiřím Paroubkem, který rovněž doporučuji k přečtení.

4 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Neviděl bych problém v tom, že u autorova jména je uvedena instituce kde působí a v případě takového komentáře to ve mně určitě neevokuje pocit, že vyjadřuje názor za celou katedru. Spíš mě však mrzí, že styl, jakým je komentář Petra Suchého napsán, tak trochu zapadá do koloritu současných politických debat v ČR, vedených ve stylu "kdo má jiný názor je hňup."
Libor (student FSS)

Anonymní řekl(a)...

SoD Gates:

"...we have now the opportunity to deploy new sensors and interceptors, in northern and southern Europe, that near-term can provide missile defense coverage against more immediate threats from Iran or others."

"...consultations have begun with allies, starting with Poland and the Czech Republic, about hosting a land-based version of the SM-3 and other components of the system."

"Those who say we are scrapping missile defense in Europe are either misinformed or misrepresenting the reality of what we are doing."

Jedná sa skutočne o jednanie z pozície slabosti? Gates na oficiálnom briefingu jasne povedal, že rátajú s raketovou obranou v Európe, no v inej forme. Naznačil tiež možnosť rozšírenia systému o prvky obranny proti raketám dlhého doletu ("although the Iranian long-range missile threat is not as immediate as we previously thought, this system will allow us to incorporate future defensive capabilities against such threats, as they develop.").

Chápem, že dr. Suchý vníma túto záležitosť hlavne z pohľadu vzťahov USA-Rusko, uprostred ktorých je "zmietaná" stredná Európa.
Druhý možný pohľad je však ten, že stredná Európa v krátkej dobe získa lacnejšiu a zrejme efektívnejšiu ochranu proti strelám Iránu a z dlhodobej perspektívy je možnosť umiestnenia interceptorov stále možná (či vysoko pravdepodobná?) a toto "prehodnotenie" je len spomalením, nie zastavením, či nebodaj zvrátením, pokračujúceho posilovania americkej prítomnosti v našom regióne.

Lukáš Martoš, študent FSS
zdroj citácií: http://www.defenselink.mil/transcripts/transcript.aspx?transcriptid=4479

Anonymní řekl(a)...

ešte jedna otázka do pléna: na rovnakom mieste, ako som uviedol vyššie, gen. Carthwright hovorí o radare pre nový systém: "It's probably more likely to be in The Caucasus that we would base that, because it's to get the early tracks."

Aké si myslíte, že sú šance aby bol tento nový radar umiestnený v Gruzínsku? (áno, mám bujnú fantáziu).

Hubert Smekal řekl(a)...

Jsem měl pocit, že Obama chce s Ruskem vycházet, což by radar v Gruzii zcela negoval. Takže: radar v Gruzii rovná se rakety na Kubě...