neděle 17. ledna 2010

Politica Mundi v roce 2009

Blog PM již začal třetí sezonu své existence a slušelo by se krátce zhodnotit jeho úspěšnost. Celkové zhodnocení nechám na otcích zakladatelích a já bych krátce shrnul návštěvnost blogu.
Za rok 2009 bylo poblikováno 170 postů, což je přibližně stejné množství jako v roce předchozím. Návštěvnost blogu (např. pokud srovnáme druhou polovinu roků 2008 a 2009) narostla více než o padesát procent. Nejúspěšnějšími měsíci roku 2009 byly z tohoto pohledu leden a listopad. Celkově se návštěvnost blogu pohybuje v několika tisících absolutně jedinečných návštěvníků za rok. Což není špatné. Lidé si PM čtou na celém světě (snad z výjimkou centrální Afriky:). Nejvíce návštěv je nicméně z Brna a z Prahy.
Mezi nejnavštěvovanější články patřily texty Janky Kovačovské o studiu v Paříži, text od Lubo Majerčíka o výzkumu v sociálních vědách nebo texty od Huberta Smekala a Marka Čejky. Do první desítky se ještě vlezl text od Oldy Krpce o plánovaném americkém radaru a debatě na toto téma v ČR.
Zajímavými daty jsou klíčová slova, která čtenáře na PM odkázala. Mezi klasickými hity vyhledávačů, jako např. "Hubert Smekal", se objevily i perličky, jako třeba "rath vs bendl", "džeksn" nebo "prdy". Snad nás i přístí rok čtenáři najdou takto často a tak originálními způsoby.

1 komentář:

Hubert Smekal řekl(a)...

Z hlediska otců zakladatelů panuje umírněná spokojenost, jsem moc rád, že jsme v našich řadách přivítali nové tváře - po Janě Kovačovské nejnověji Toma Blažka, asistenta soudkyně na Nejvyšším správním soudu a předního českého znalce díla Carla Schmitta.
Na druhé straně, pro dlouhodobou nevýkonnost se s díky loučím s Vladimírem Vaďurou a Petrem Vilímkem. Do roku 2010 pevně doufám, že se podaří "oživit" Michala Kořana, Toma Šmída s jeho kontroverzními, ale vždy čtivými a podnětnými příspěvky, a také Marka Čejku, který se snad vytrhne z fascinace vlastním blogem :)
Jsem rád, že pozvání k jednorázovému přispění přijali odborníci na slovo vzatí - k předsednictví M. Pitrová a P. Kaniok a k českým národním zájmům (radar) O. Krpec.
Naopak mě mrzí docela nízká publikační aktivita našich "praktiků" Davida Müllera, Martina Hrabálka a s výhradami Luba Majerčíka (který je ale bohužel vázán vůči ESLP mlčenlivostí, což jej mírně omlouvá. Navíc se přínosně aktivizuje jinde.).
Malý povzdech na závěr - je mi docela líto, že se zejména lektoři z FSS nezapojují více do veřejné debaty, myslím, že mnozí patří mezi tuzemské přední odborníky a je škoda, že v novinách čtu stále dokola komentáře těch samých lidí, které spojuje jediné - ambice a ochota vyjádřit se k čemukoliv. Přivítal jsem tedy třaskavý vklad P. Druláka k neradostné situaci u nás či P. Suchého do debaty k radaru, jsem přesvědčen, že i akademik může mít svůj osobitý názor.
Asi tu holt ale hned nebudeme mít českého Krugmana, který vychrlí i čtyři komentáře za den...