úterý 19. srpna 2014

Dlouhý vzývá Reagana

Nový předseda Hospodářské komory ČR na iHned odsoudil politiku sankcí a podpořil české podniky ve snaze přes současnou krizi udržovat dobré vztahy s ruskými partnery.
Je tu však i dlouhodobější aspekt celé krize. Ronald Reagan byl zapřisáhlým odpůrcem Sovětského svazu. Jednou z prvních věcí, kterou však po zvolení prezidentem udělal, bylo zrušení embarga na vývoz amerického obilí do SSSR, přijatého jeho předchůdcem Jimmym Carterem po sovětské invazi do Afghánistánu. Reagan věděl, že ekonomická sankce dává sovětům nástroj, na který svedou neefektivnost hospodářského systému, a rozhodl se získat převahu díky silnější ekonomice, technologickému pokroku a dostatečným výdajům na zbrojení. Historie prokázala, že měl pravdu.
Poučme se od Reagana: mít státnickou sílu nepoužít krátkodobě lákavé ekonomické sankce (veřejnost má pocit, že se "něco dělá"), ale založit dlouhodobě účinnou politiku. Podobně jako u Reagana v roce 1981 postavené na posilování vlastní ekonomické a vojenské síly, v dnešní době navíc ještě podpořené postupným snižováním energetické závislosti na ruských dodávkách.

Žádné komentáře: