neděle 10. srpna 2014

Irácké zpravodajství

Se zájmem sleduji neutěšenou situaci v Iráku (odkazy na zajímavé články vizte na mém FB profilu v komentářích k minulému článku na blogu) a bohužel podle všeho jezídské drama ještě chvíli potrvá. Tématu si již všiml dokonce i český prostor (třeba iDNES s decentností sobě vlastní: Islamisté vyvraždili už 500 jezídů a část pohřbili zaživa, tvrdí Bagdád). Posledně jsem varoval před nutnou obezřetností vůči servírovanému zpravodajství a zde je důkaz. Erik Wemple z WashPost pozorně stopoval změny na stránkách konkurenčních NY Times při informování o leteckých úderech proti ISIL. Schválně srovnejte dvě verze, jež od sebe dělí pouhá hodinka:
"DOHUK, Iraq — American military forces bombed at least two targets in northern Iraq on Thursday night to rout Islamist insurgents who have trapped tens of thousands of religious minorities in Kurdish areas, Kurdish officials said." (5:16 p.m.)
Kopíruji i s pravopisnou chybou v nadpisu:
"Airstrikes on ISIS Militants Has Begun, Kurds and Iraqis Say
By HELENE COOPER and ALISSA J. RUBIN
WASHINGTON — Airstrikes on towns in northern Iraq seized by Islamist militants began late Thursday in what Kurdish and Iraqi officials called the first stage of an American-led intervention to blunt the militants’ advance and provide emergency aid to tens of thousands of refugees.
The Pentagon firmly denied that American forces had begun a bombing campaign. But Pentagon officials said it was possible that allies of the United States, either the Iraqi or Turkish militaries, had conducted the bombing.
Kurdish and Iraqi officials attributed the bombing campaign to American forces. An announcement on Kurdish television of what was described as an American intervention prompted street celebrations and horn-honking by residents of towns under seige by the Islamic State in Iraq and Syria." (6:29 p.m.)
O pár hodin později se svět dozvěděl, že Obama autorizoval letecké údery... Že se takové zpravodajské přešlapy dějí ohledně Iráku, kterému stejně moc zdejších (ani přespolních) nerozumí, to lze pochopit. Doba internetová zkrátka preferuje rychlost nad kvalitou. Bohužel, o moc lepší pocity nemám ani ze zpravodajství v nedaleké Ukrajině.


Krátce ale zpět do Iráku. Jezídové údajně směřují do Dohuku (občas se píše taky Duhok, Dahuk či Dihok), což je první větší město za přechodem z Turecka, v severozápadní části Kurdistánu. Poté, co projedete post-apokalyptickým zjevením jménem Zakho, tak Dohuk vlastně vypadá docela normálně (vizte aspoň dvě dokumentační fotky, ta značka přechod pro chodce působí hodně komicky). Bazar, lidé na ulicích, staří Kurdové v typických oblečcích se producírují se samopalem přes rameno, kousek za městem je dokonce pěkná vodní nádrž. Trochu horší z pohledu cestovatele je, že se tak porůznu staví silnice, objížďky nefungují, ukazatele taky ne, pořádné mapy neexistují. Takže můžete mít trošku smůlu a ocitnete se v Mosulu, kde se rozhodně ocitnout nechcete, pokud vaším snem není metamorfóza v paštiku... My jsme sice různě bloudili, ale slunce nás naštěstí vedlo na jihovýchod, nikoliv na jih.

Žádné komentáře: