středa 1. října 2008

Kolumbijská guerilla a úniky dat

Díky elektronickým zařízením se kolumbijské vládě v poslední době daří sbírat stále více dílků mozaiky povstalecké skupiny FARC. Dříve tohoto roku se díky datům z notebooku potvrdily dlouho předpokládané velice úzké vazby mezi FARC a vládou Huga Cháveze v sousední Venezuele, zatím posledním úlovkem se stal USB klíč, který obsahuje data více než 9.000 rebelů činných v rámci tzv. Východní fronty, tedy nejsilnější části guerilly.
Tato data poukazují na dvě věci. FARC jsou pravděpodobně stále silnější, než se tušilo. V poslední době se hovořilo o tom, že mají maximálně 10.000 bojovníků (nejoptimističtější odhady pak mluvily o 6.000), ale vzhledem k počtu nalezených dat toto číslo bude vyšší.
V souborech se však nalezla data, která kolumbijskou vládu mohou i těšit, jelikož svědčí o tom, že FARC probíhají značnou vnitřní dezintegrací. V nedávné době bylo zastřeleno 113 lidí za různé prohřešky (o spartánské kázni a tvrdých trestech se vědělo již dříve), ale především více než 200 členů FARC bylo zastřeleno při pokusu o zběhnutí. Zdá se, že v poslední době se snaží řady guerilly opustit stále více jejích lidí. Mohl by to být počátek konce povstalců, kteří na kolumbijském území působí již přes 40 let.

Žádné komentáře: