úterý 7. října 2008

Zatuchlý svěží vánek

V posledních měsících se česká politická scéna otřásá různými více či méně bizarními skandálky, přičemž hlavní roli v nich hraje největší vládní strana – ODS. Po měsících, kdy jsme byli zvyklí na to, že nejproblematičtější vládní figurkou je lidovecký vožď Jiří Čunek, se karta obrátila a na mediálním pranýři se ocitli poslanci ODS Vlastimil Tlustý a Jan Morava a následně pak i Ivan Langer.
Skandál byl odstartován aférou mladého poslance ze středních Čech Jana Moravy, a to těsně před sjezdem malé, ale mimořádně drzé vládní strany – Strany zelených. Pikantní to bylo v tom, že horlivý poslančík se holedbal, že jeho stranickým úkolem je „obhospodařovat“ poslankyni zelených Olgu Zubovou, která často hlasuje jinak, než by Topolánkova tlupa chtěla. Ačkoliv já osobně se nemohu zbavit dojmu, že mu spíše šlo o to ohromit (a jak se říká sbalit) Zubové sličnou dcerunku, rozpoutal politický skandál, který ho stál pomyslný vaz a zuřivému reportérovi Jankovi Kroupovi z planety Nova přinesl chvíle slávy.
Topolánek se tvářil otřeseně a ačkoliv jeho milec Dalík, který se na rozdíl od Moravy v politickém polosvětě umí pohybovat mnohem ladněji, Kroupovi na špek neskočil a Topolánek se tak mohl chlubit tím, že jeho okolí je čisté, stejně mu to připravilo horké chvíle.
Na sjezd zelených vtrhl jako velká voda, Zubovou odbyl pugétem a začal emocionální projev, v němž apeloval na všechny slušné lidi, aby mu pomohli vyčistit ten Aguiášův chlév.
Dozvěděv se obsah jeho projevu, propukl jsem v ryčný smích, protože mi okamžitě naskočila celá řada asociací. Jak můžu věřit chlapovi, který si neumí uklidit ani po sobě? Jak chce takový bordelář čistit nějaký chlév. Zasvinil českou politiku praktikami svého eunucha Dalíka, neštítí se paktů s komunistickým papalášem, mafiánským kámošem a lobbistou kremelského Lukoilu Šloufem. Blbnul veřejnosti hlavu s billboardy se spokojenou rodinkou, když už v té době čile praktikoval mimomanželský poměr a pak, vrchol to konservatismu, s milenkou povil dítě a žije s ní na hromádce. Jak můžu takovému chlapovi věřit? Vykřikuje protiruská hesla a přitom jde na ruku proruskému lobbistovi?
Ale řekl jsem si, co když..třeba to přece jen myslí dobře, třeba už mu došly nervy s tím českým politickým smrádkem a nadto jsem si říkal – politik čelí tolika tlakům a atakům, že jej nemůžu soudit podle každého kamaráda.
Jenže neuběhlo ani pár dní a krom Kmenta, asi žárlící na Kroupovu slávu, přišel také se svou trochou do mlýna a „vymlel“ 8 let staré odposlechy, z nichž vyplynulo, že ministr vnitra Ivan Langer se čile stýkal s lidmi, kteří se až příliš čile stýkali s kmotrem české verze mafie Fandou Mrázkem. To, že se jedná o skandál, který by v civilizovaném politické kultuře sestřelil každého ministra, notabene ministra vnitra, o tom netřeba spekulovat. A to i v případě, že by skutečně Langer mluvil pravdu, že vše se dělo nevědomky a to, co vědomky, tak z pouhého patriotismu. Po Langerovi špína stéká jako olej po teflonu. není to nic překvapivého pro toho, kdo českou politiku sleduje dlouhodobě. Langer byl vždy z těch, kterým veksl koukal z očí. Ale k čemu byl tento skandál také dobrý? Ukázal, že Topolánek má o čištění toho chléva velmi podivné představy, respektive nechce být v uklízení důsledný. Nechce uklízet po sobě a nechce uklidit ani po Langerovi! Ivanovi přece věří! Takže by rád uklidil jen po Tlustém, který mu už dlouho celkem bolestivě okopává kotníky (ne, že by po Téčku nebylo co uklízet!) a po mladém Moravovi, což ho nic nestojí (mladík nemá žádný vliv) a i zde je ten úklid takový nijaký.
Druhdy svěží vánek Topolánek hodně zatuchl a už spíše ovzduší kazí. Kdysi (po mne aspoň) naděje konzervativně liberální politiky zkarikovala do podoby vzteklého macha a já osobně mu nevěřím už nic. Jediným důvodem, proč chci, aby dovládl, je prosazení protiraketové základny USA na našem území. Pokud nedokáže ani to, nezaslouží si opravdu nic jiného než smetiště dějin.

Žádné komentáře: