úterý 21. dubna 2009

Ernesto Che Drulák

Ředitel ÚMV se ve svém posledním kousku dost rozvášnil, vybranou pasáž cituji:
"... Smysl jeho (kvazi-OF - pozn. HS) dočasné existence by spočíval v usměrnění společenské frustrace do mohutné vlny sametové destrukce, která by bez použití násilí smetla současný zkorumpovaný systém i s jeho představiteli.
Toto nové fórum by načas přeneslo politiku ze stávajících nedůvěryhodných struktur do ulic a na náměstí. Jeho hlavním úkolem by byla organizace masového bojkotu podzimních voleb a pořádání alternativních veřejných shromáždění, z nichž by vzešly nové politické síly obnovené demokracie. Odmítnutím podzimních voleb by občané řekli jasné ne požadavkům stávající politické elity na legitimizaci jejího dalšího nekompetentního a nemravného působení. Současně by vytvářeli elitu novou, která by připravila novou ústavu a předložila ji občanům ke schválení v referendu. Tato revoluce by řešila především problém český. Nicméně jako několikrát v minulosti by oslovovala i Západ, který se dnes potýká s podobnou krizí politické legitimity."
S diagnózou lze vcelku souhlasit, ale ta léčba!

10 komentářů:

Lukáš Hoder řekl(a)...

Text jsem na Lidovkách zaznamenal celkem brzo a celkem brzo taky vypadl z titulní strany jejich webu... Proti zvyklostem jsem se podival do diskuse a text standardně vyvolal jen vulgarity a nadavani na hloupé politology. :) Jinak k obsahu. Je to sila. Analyza dobra, navrh zajimavy, dle meho nazoru. Myslim bojkot voleb, jako forma protestu. To by snad stalo za preventivni politologickou analyzu, co by to mohlo znamenat (napr. vitezstvi komunistu ve volbach v pripade velkeho bojkotu, jasne vitezstvi soc.dem. nebo ODS...). Asi by takova iniciativa nevyrostla zezdola, musel by tam byt taky nejaky mainstreemovy impuls. Ale dalsi navrhy ohledne nove ustavy a schvaleni v referendu uz jsou dost odvazne.
Kazdopadne nejak se nam ta tradicni politicko-stranicka struktura borti, ze? Tak mozna neco podobneho prijde. Cesi si po dvaceti letech obvykle vymysli nejake prekvapeni... :)

Lubomir Majercik řekl(a)...

Zde je reakce na Blistech + odkaz na původní článek: http://www.blisty.cz/art/46464.html.

Je potěšující, že i tak vysoce postavení odborníci jsou schopni "outside the box thinking". Na druhou stranu, víte někdo o zdařilém precedentu v civilizované Evropě? "Hvězné chvíle českých dějin", na něž Drulák v této souvislosti odkazuje, byly pro běžného člověka podstatně tíživější než teď. To, v čem spatřuje Drulák naléhavost dnes, se zdaleka tak hmatatelně nedotýká běžného občana.

Souhlasím také s Lukášem, že změna ústavy je hodně odvážný návrh. Nebojím se říct - úlet. Drulák se nepokusil jakkoli tento návrh podepřít předchozí analýzou. V čem dnešní ústava vede politiky k jejich zkorumpovatelnosti a dalším nešvarům? Závěr jeho článku mě nakonec vedl k podobným úvahám jako Huberta, když vymýšlel název postu.

Hubert Smekal řekl(a)...

Já jsem se tak nějak zkratkovitě vyjádřil - analýza situace jakžtakž sedí, řešení je nerealizovatelný nesmysl. Proč něco měnit, vždyť se česká společnost má dobře! Morálka mainstream do ulic nevyžene, to dokáže až pocit nedostatku.
Ještě k revolučnímu naladění české společnosti - to bychom přece museli něco cítit v epicentru alternativního myšlení, ne? Kde jinde než na FF či FSS by se měly podobné plány spřádat a lakmusový papírek kroutit? Ale tady je ticho po pěšině, řekl bych. Když to srovnám se svým pobytem v Itálii a přesunem statisíců studentů do Říma k protestu proti válce v Iráku...
PS: Za název děkuji Kořkymu.
PPS: Lubko, ty čteš Blisty??

MarianBelko řekl(a)...

Panove, no tak neviem, ja teda nesuhlasim ani s analyzou! Je to strasne zjednodusujuce a pausalizujuce. Nie ze by sa v texte nevyskytli velmi trefne komentare, ale an bloc sa s tym neda suhlasit. Cely text posobi ako keby si zamerne vyberal negativne momenty ceskej politiky, ktorych je objektivne v tychto chvilach viac nez inokedy, to si priznajme s kludnym svedomim, ale na druhej strane zabuda na svetle momenty - nebyt toho trapneho padu vlady, myslim si ze napr. ceske predsednictvo by bolo hodnotene velmi pozitivne (vid nastrahy a problemy, ktoremu celilo od zaciatku), atd. atd. Neupadajme preto do skepse a skusme uvazovat s chladnou hlavou a snazit sa vylepsit politiku skor po malych aj ked menej viditelnych krockoch.

Lubomir Majercik řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Lubomir Majercik řekl(a)...

Ano, čtu Blisty i Neviditelného psa, ať mám obrázek mizérie české politiky (a "žurnalistiky") úplný :-).

Jinak i ty "nejrevolučnější" okamžiky českých polistopadových dějin - iniciativy Impuls 99 a Děkujeme, odějděte měly podstatně méně ambiciózní cíle a stejně vyšuměly do ztracena. Nevím, v čem je dnešní situace horší.

Na druhou stranu k jistému alternativnímu kvasu předpoklady máme, byť ne jako v Itálii, např. vůči radaru se jistá vlna odporu se vzedmula.

Souhlasím s Mariánem, že je to zjednodušující a paušalizující (a bude hůř, jak se bude blížit slavné výročí, obávám se), musíme mít ale na mysli, že se jedná o běžný tisk a malý prostor, tam člověk nic nevyčaruje. I když je otázka, jestli se z těch okolností vůbec do nějakých podobně epických úvah pouštět.

Anonymní řekl(a)...

Nemohu si odpustit vlastní pohled. Analýza kolegy Druláka vychází dle mého názoru ze zcela pomýlené představy, že existuje "dobrý lid" a "zlé panstvo", dříve artikulováno například Václavem Havlem a jeho "blbou náladou", kritikou politických stran atd. To je ovšem od reality vytržený nesmysl, půvabný intelektuální konstrukt stojící na vodě. Pohledněme z výšin parlamentu do komunální politiky většiny českých měst a obcí, tvořené převážně nepolitiky (lépe řečeno, nestraníky a nezávislými) a zjistíme, že není o nic lepší (spíše naopak) než vysoká politika. Problém české politiky podle mého názoru tkví úplně jinde, zejména pak v dlouhodobém vztahu české populace ke svému státu, který se do politiky přenáší. Znáte národ, který by tak opovrhoval vlastní státnosti, jehož národním sportem je "odrbat stát", jako jsou Češi? Já ne. A neplést s nacionalismem, ten vůbec nemám na mysli. Příčiny jsou podle mého na dlouhé povídání.
Dále k PD, pouze výběrově: vulgární a účelová interpretace neoliberalismu, trapná přirovnání (Dubček, Hus a Masaryk?) a ten mesianismus v posledním odstavci?

Petr K.

Hubert Smekal řekl(a)...

Mariáne, jenže vláda padla! To není kdyby! To je jasný důkaz mizérie.
Lubko, závidím ti, že máš tolik času :)
Ad radar - no nevím, to už se mnohem víc (bohužel) děje na úplně opačném konci politického spektra. Nikdy jsem nechápal tu odhodlanost jakékoliv televize procpat do vysílání 20 kovaných rudých důchodců a 30 opilých mladíků a mladic s transparenty. Serióznější debaty, např. ta na FSS, které se zúčastnilo ve věcném stylu asi 200 lidí, nejsou mediálně tak přitažlivé. A ani to není moc kvas, to je taky pravda.
Ad PK: souhlasím. A chtěl jsem to napsat i předtím - když vidím kauzy typu Černošice a vidím, kdo působí v obecní politice v některých brněnských částech, tak skutečně netuším, kde PD bere naději, že by náměstí a ulice vynesla k moci lepší kousky než ty, co tam máme.
Drulákovi fandím, pokud chtěl vyvolat diskuzi, ledy se pohnuly :)

Anonymní řekl(a)...

Je fajn provokovat, ale tohle je spíše výplod hodný "vox populi" před zavíračkou založený. Upřímně řečeno, tohle předhodit mým bakalářům, asi chvíli budou zírat (provokace), ale pak napíši děkanovi, ať mně nechá preventivně dýycht do balónku...PD udělal z akademiků totální imbecily a z politologů speciálně. Skoro se mně chce říct blasfemii: zlatý Pehe. I publicistické výstupy, zvláště jsou-li vydávány za publikaci pracoviště (viz nejnovější newsletter IIR), by si měly udržovat standard. Papír možná snese vše, otázkou je, zda také profesní čest.
Petr K.

Jana Kovačovská řekl(a)...

Text Petra Drulaka glosoval aj Tomas Nemecek na svojom blogu. http://blog.ihned.cz/nemecek/c1-36785200-prodavac-lechtiveho-pradla-z-damasku-a-jine-pribehy-pondelni-rozcvicka

Z najhutnejsej casti: "Proč pan Drulák nenavrhuje něco praktičtějšího, třeba kolektivní emigraci z této prohnilé a mizerné země? Nebo kolektivní sebevraždu?"