středa 15. dubna 2009

Harvard, Georgetown, Princeton

Podle posledního průzkumu, který se uskutečnil mezi 2700 odborníky na mezinárodní vztahy, byl sestaven žebříček nejlepších amerických univerzit pro tento obor. Kromě mnoha jiných zajímavých výsledků (snad napíšu k tématu i další post) tento výzkum ukázal, kde v USA se IR učí nejlíp v rámci různých úrovní.
  • Top Ph.D. Programs: Harvard, Princeton, Stanford
  • Top Master´s Programs: Georgetown, Johns Hopkins, Harvard
  • Top Undergraduate Programs: Harvard, Princeton, Yale
Konkrétní výsledky viz zde.
Výzkum se také zeptal na nejlepší školy mimo USA a následovala „britská invaze“.
For the first time, three schools from Britain made the list of top programs for students wanting to pursue an academic career in ir: the London School of Economics (12), Oxford University (13), and Cambridge University (20).
A poučení? Nejlepší master programy jsou buď v hlavním městě USA nebo kousek od něj. Nejlepší Ph.D. pak na pobřeží oceánů. Mořský vzduch a blízkost vládních budov tak patrně blahodárně působí na provozování politických věd. A co na to vedení FSS MU? Planují se v tomto smyslu nějaká opatření?

2 komentáře:

Hubert Smekal řekl(a)...

"Mořský vzduch a blízkost vládních budov tak patrně blahodárně působí na provozování politických věd. A co na to vedení FSS MU? Planují se v tomto smyslu nějaká opatření?" Ne Lukáši, bohužel jsem nic o přesunu třeba k Jadranu nezaslechl a naštěstí o přesunu cca 200 km směrem na západ po D1 taky ne :) Ale doktorandi na MVES mají od letoška díky úspěšné cestě vedoucího katedry dr. Suchého a proděkana Dančáka velmi slušné štace pro výjezd za Atlantik.

Jana Kovačovská řekl(a)...

Dalsi zaujimavy rebricek, sice Political Science Departments a z roku 2004, ale s pekne vysvetlenou metodologiou rankingu a s viacerymi kategoriami je od Simona Hixa z LSE dostupny tu: http://www.politicalstudies.org/pdf/psr/hix.pdf

Dochadza k trochu inym zaverom, prve miesta v kategorii Global Rolling Top 50 obsadzuje Columbia, Harvard, Stanford, Ohio State a EUI.