sobota 4. dubna 2009

Mickey Mouse v Praze

Sice jsem tento post chtěl původně nazvat "Globální protektor v Praze", ale fotka (viz vedle) mě přesvědčila o Změně. Ostatně americký prezident je nejen vůdce nejmocnější země na světě, ale také představitelem zřejmě nejvlivnějšího pop-kulturního impéria. Ale k věci. Kvůli minutovému přivítání amerického prezidenta přijeli na letiště český prezident s manželkou i s premiérem, aby pak několik minut čekali na svém místě, než odjede celá několik desítek aut čítající kolona. Zdálo se to na první pohled poněkud nepatřičné, ale asi to tak musí být. Sociální vědy jsou snad někdy skutečně blízké těm přírodním, s jejich pevně danými a pozorovatelnými zákony. Neviděli jsme v praxi mezinárodně politický zákon střetu představitelů malého a nejmocnějšího státu? Neviděli jsme prostě pravidlo mezinárodní politiky?
Jsem zvědav na zítřejší Obamův projev. Můžeme snad za humny vyhlížet svět bez jaderných zbraní? K této otázce bysme následně v rámci ruriky "Okénko experta" mohli dát prostor třeba Petrovi Vilímkovi nebo dr. Suchému. A nebo Obama kennedyovsky prohlásí "Jsem Pražan" a reaganovsky podpoří obranu proti jaderným zbraním? Nechám se překvapit.

4 komentáře:

MarianBelko řekl(a)...

No, pozerali sme sa na tuto slavnostnu udalost online na ct24 a nejaky ceremoiniar (myslim dokonca ze sam velky Spacek) sa k tomu vyjadril, ze je to celkom prehnane - pri pracovnych navstevach staci ak prezidenta na letisku privita len nejaky nizsi uradnik a potom nasleduje sukromny program. Takze to co sme videli bol skor zamer ceskych "hviezdiciek" medialne sa prizivit na prichode velkej "hviezdy".

Hubert Smekal řekl(a)...

Marosu, jasny, jednalo se o jednu z navstev, ktere tady mame petkrat do tydne... Madarsky ministr vnitr, marocky ministr zemedelstvi, americky prezident, portugalsky premier - budeme to sekat vsechno stejne. Myslim, ze v podobne slavnostnim a uctivem duchu by vypadalo privitani i v okolnich statech.
Ale souhlasim s Lukasem, ze vypadalo az divne, jak odjizdela kolona aut a nasi nejvyssi tam stali jak cipisci a zdravili i posledniho bodyguarda. Mohli odkracet primo po pokynuti projizdejicim Obamovym.

MarianBelko řekl(a)...

Tak Hube, ja netvrdim, ze to nebol dobry, alebo spravny krok... Ja len hovorim, co na to odbornici na protokol ;) ze je rozdiel medzi statnou navstevou a pracovnou navstevou a ze pri tej pracovnej, kde ma konieckoncov statnik v podstate aj sukromny program, sa takato oficalita nerobi na letisku, ale ked tak, podla konkretneho programu (napr. oficialne prijatie na hrade druhy den). A nejde len o osobne privitanie tymi najvyssimi, ale aj napr. o pouzitie hradnej straze...
Ale posobive to teda bolo, to hej :)

Blog Zrcadlo řekl(a)...

Rozjásaná média, rozjásané davy, vzpomněl jsem na dětství, kdy k nám zavítal Michail Sergejevič Gorbačov :-))