pondělí 14. července 2008

Barcelonu doporučuji!


Pokud byste příští léto nevěděli co s časem a penězi, rozhodně doporučuji jako výtečnou protihodnotu obého návštěvu letní školy institutu IBEI v Barceloně. Zde naleznete impresivní seznam přednášejících, z nichž já jsem absolvoval kurzy týkající se Evropské unie Simona Hixe a demokratizace Carlese Boixe.

Hix z London School of Economics patří k nejuznávanějším odborníkům na evropskou integraci, publikoval spousty článků a z jeho knih se koneckonců vyučuje i u nás na magisterském stupni. K úžasnému přehledu přidává i schopnost poutavě vyprávět a teorii okořenit bezprostředně poznanou praxí, skvělé.

Boix z Princeton University toho má za sebou také dost (mimojiné spolueditorství prestižní Oxford Handbook of Comparative Politics) a pět dvouhodinovek strávil psaním vzorečků na tabuli a kreslením grafů. Trocha matematiky a teorie her při studiu demokratizace nezaškodí... Zvláště jsem si užil jeho glosu, že stačí dát si inzerát na e-bay a někdo nám určitě přesně spočítá na základě jeho vzorečků pravděpodobnost revoluce v libovolné zemi v daném roce.

Na závěr moc děkuji katedře za financování výborného studijního pobytu!! Rozhodně se bylo čím inspirovat.

2 komentáře:

Lukáš Hoder řekl(a)...

Do Barcelony letím v pátek, takže dám na tvé doporučení... :) Letní školu ale až příští rok.

Hubert Smekal řekl(a)...

Rozhodně doporučuji navštívit (může se zadarmo dovnitř) katalánský parlament! Je v parku, vevnitř vypadá moc pěkně, člověk se dostane na místa, kde probíhají jednání a na zdi visí Miró. Neodolatelná kombinace :)