středa 13. února 2008

Chávez vs. Exxon

Tak česká investigativní žurnalistika je opět o krok před světem! Na přední stránky dvou významných českých portálů (iDnes, Lidovky) po delší době opět prorazila má oblíbená Latinská Amerika, a to (jak jinak) než díky osobě charismatického kovaného socialisty Huga Cháveze. Ten si prý vyšlápl na USA a zavřel jim ropné kohouty, což překvapilo nejen analytiky, jak se v článku píše, ale po pravdě řečeno i mě:) Zvláště s ohledem na to, že světová média o věci informují zcela jinak (asi opožděně:)) - Venezuela odstřihla pouze Exxon, se kterým se soudí. To může znamenat tři věci - 1) skutečně je iDnes již daleko nad úrovní BBC; 2) iDnes vsadila na nový model tzv. "predikativní" žurnalistiky; 3) někdo zas něco jen blbě přeložil:)
Teď k věci. Chávez na svoji socialistickou revoluci potřebuje nemalé peníze, které na ropu bohatá země získává právě z prodeje této suroviny. Při pokusu zvýšit zisky se Chávez rozhodl znárodnit ropný průmysl, vlastněný kromě státní (a bouřící se) společnosti PDVSA též nadnádodními korporacemi jako jsou Exxon (s tržní kapitalizací téměř 500 miliard dolarů největší ropná firma na světě), Chevron či BP. Zatímco ostatní sklapli paty, aby mohli dále alespoň částečně na venezuelském trhu operovat, Exxon si nenechal nic líbit a šel s případem před mezinárodní arbitráž. A vyhrál. Výsledkem toho bylo obestavení majetku PDVSA v zahraničí. A Chávezova reakce, kdy s Exxonem ukončil spolupráci zcela.
Položme si nyní otázku "Cui bono?". Exxonu to příliš neublíží, jelikož jeho venezuelské aktivity tvoří okolo 2% z celku. Navíc je vítězem mezinárodní arbitráže. Chávez si musí najít jiný kanál, kterým ropu bude prodávat dále, protože je na ní finančně zcela závislý. Bez ní by se naplno ukázaly naprosto bídné výsledky dosavadního fungování "bolívarské revoluce". Měl by proto rychle hledat další odběratele.
Chávez kromě toho stále ostře hrozí, že kvůli sporu zastaví veškerý vývoz ropy do USA. Osobně tomu příliš nevěřím, USA jsou pro Venezuelu klíčovým odběratelem. A jediným, kdo by na tom mohl tratit, by byla venezuelská početná chudina. Ta, která se od svého socialistického vůdce pomalu, ale jistě odvrací, což ukázalo prosincové neúspěšné referendum - Chávezova první velká prohra v prezidentském úřadě.

Žádné komentáře: