pátek 12. prosince 2008

Pár poznámek k venezuelským volbám

Před 14 dny proběhly ve Venezuele volby, jejichž kampaň jsem měl možnost sledovat. K pár postřehům týkajících se výsledků voleb se dostávám bohužel teprve nyní, to jim ale snad neubere na zajímavosti.
K předvolební kampani - Chávezova PSUV měla jednoznačně dominantní propagaci (propoagandu?:)), sahaje od médií chválících počiny vlády, přes počet plakátů, které se lepí úplně všude (kmeny stromu, vysí mezi domy na ulici, jsou na kandelábrech), po chávistický Rojobus (kam se hrabal Miloš Zeman se Zemákem) a vládními petrodolary placené ohňostroje. Hlavně venkov chodil oblečen v rudém kroji v podobě triček PSUV, která byla zdarma distribuována prakticky v neomezeném množství. Ostatní strany bylo vidět o hodně méně.
Výsledky - možná trochu překvapivý obrat a nárůst popularity Cháveze. PSUV získala o milion a půl více hlasů než loni v referendu, které mělo Cháveze udržet v prezidentském sedle na další období (ostatně se dá očekávat, že se silnějším mandátem se o to opět pokusí). Na druhou stranu bohaté a zalidněné státy už mají socialistického pokroku pokrk a volily opozici. Chávez tak ztratil Caracas či ropnou Zulii. Tento progres pro něj dobudoucna asi nevěští nic dobrého, Venezuela má vysoký podíl městské populace a přes vesnice se tam vítězit nedá. Pokud by městská bohatší populace pokračovala v přesunu k opozici, má Chávez do budoucna problém.
Vítěz? - Spíše Chávez. Opozice sice posílila a získala hlavní město i perlu turismu - ostrov Isla Margarita, oblíbenou destinaci evropských turistů, nicméně na druhou stranu Chávez má více, než měl před rokem. Blbá nálada ve venezuelské společnosti se tak obrátila zpět čelem k bolívarské revoluci. Bude zajímavé sledovat, jaké kroky Chávez podnikne k dalšímu pokusu o svoji politickou nesmrtelnost. Jeden z důvodů, proč opozice není silnější, přednesl ostatně sám prezident hned den po volbách. Dle něj se opozice více zaobírá tím, jak si vrážet kudly do zad, než tím, jak jej má porazit. Bohužel má pravdu a nic nenasvědčuje tomu, že by se formovala pevná protichávistická fronta. Škoda.

Žádné komentáře: