neděle 19. října 2014

Klimatizace a Ronald Reagan

Tak zdá se, že vynález klimatizace a její rozšíření v USA nemuselo způsobit jen rozšíření federální moci a centralizace vlády v USA, ale i zvolení Ronalda Reagana...

Jak jsem zde už psal před dvěma léty, vzepětí centrální vlády ve Washingtonu dle jedné legendy umožnil až vynález klimatizace během 30. let 20. století (resp. příchod rel. malé verze na okno). V DC je léto horké s neskutečnou vlhkostí vzduchu. Poslanci se prý před vynálezem klimatizace vždy na léto sebrali a odjeli na několik měsíců domů a neschvalovali žádné zákony. To se změnilo až s příchodem klimatizace... K velkému posílení vlády v USA skutečně došlo za prezidenta Roosevelta ve 30. letech, takže legenda má možná pravdu.

No, a k rozmachu relativně levné klimatizace došlo až v 50. letech. Např. jen v roce 1953 se prodalo asi 1 milion klimatizačních jednotek. To ale způsobilo jednu z největších vln migrace v dějinách USA. S rozvojem klimatizace se totiž na horký jih USA začaly stěhovat kvanta lidí, protože už se dalo žít i na Floridě a v Texasu atd. (sunbelt states). A kdo se stěhoval na Jih? Především starší běloši, kteří volili spíše Republikány. A co se stalo s volební mapou? Během čtyř dekád 1940 až 1980 došlo k úbytku obyvatel severních států a přírustku jižních států, a stejně tak i voličů, resp. voličské síly (asi 50 až 60 electoral votes). Takže nejenže konzervativci posílili pozice na Jihu, ale i samotný Jih získal větší význam v rámci volební matematiky v prezidentských volbách (viz "Historic electoral vote distribution"). "Sunbelt states coalition" přitom hrála zásadní úlohu při zvolení Ronalda Reagana … alespoň tak celou věc vysvětluje autor nové knihy a TV pořadu "How We Got to Now: Six Innovations That Made the Modern World".


Nuž, opravdu?

Nebo jen něco ve smyslu falešných korelací typu korelace výdajů USA na vědu a počtu sebevražd udušením v letech 1999 až 2009?



Žádné komentáře: