neděle 11. ledna 2015

Romney vs. Bush: Republikánské primárky začaly

Jak jsem psal před měsícem, Jeb Bush se měl o své kandidatuře rozhodnout do konce roku. A zřejmě se rozhodování posunulo spíš k odpovědi "ANO". Odstoupil z nějterých byznysových aktivit a nadací a začal rozjíždět předvolební politickou mašinu. Jak?

Objevil se například jeden "spinningový" tah - mezi reportéry se dostala informace, že Bush plánuje v 1. čtvrtletí 2015 vybrat na kampaň 100 mil. USD. Je to nesmyslně vysoký cíl, nikomu před tím se to nepodařilo, a to ani rekordmanu, jakým byl George W. 
Jeb Bush's spokeswoman, Kristy Campbell, talked to the Post's Matea Gold and Tom Hamburger. "Some very passionate GOP finance leaders who are supporting Governor Bush's political efforts offered up that number, and we are very flattered but our actual, more pragmatic fundraising goals are far more modest," Campbell said.
Je to tedy buď roztomilá epizodka a nebo se Jeb snaží ukázat ostatním kandidátům a sponzorům, že nemá moc cenu se zabývat hledáním jiného kandidáta republikánského establišmentu. Ten nejsilnější už zde přeci je!

Jenže tak lehké to nebude. Před pár dny totiž na schůzce s asi 30ti republikánskými sponzory Mitt Romney, jiný představitel establišmentu GOP, prohlásil, že nakonec vlastně také zvažuje svoji (už 3.) kandidaturu. Přítomní sponzoři to samozřejmě hned vyhlášili v médiích.

A proč tak najednou? Vždyť ještě nedávno svoji kandidaturu na 100 % vylučoval… Podle jedné logické úvahy se prostě snaží dát více času sobě a ostatním "establishment" kandidátům Republikánů, aby se rozhodli o kandidatuře a začali s tím něco dělat.

Není totiž úplně jednoduché se rozhodnout kandidovat a začít na kandidatuře pracovat - jednak z osobního pohledu, ale i z právního o finančního.
"It's a period that allows [candidates] the comfort of spending time out of the spotlight to gather information they need before making this important decision," Krumholz explained. That includes raising money for things like polling, staffing, research and travel without having to report who made the contribution. At least not until they announce their candidacy — if they do. If the maybe-candidate chooses to run, any contributions need to be reported.
Mitt Romney tak svým "spinem" koupil čas sobě a ostatním možným kandidátům, než se váha peněz a přízně nebezpečně převalí na stranu Bushe. Svým rozhodnutím Romney "zablokoval" poměrně dost peněz sponzorů z východního pobřeží USA, kteří se okolo něj točí. Ti čekají na to, jak se Romney rozhodne, a de facto tak pozastavili celý proces výběru kandidáta GOP.

Proč to Romney dělá? Jen kvůli sobě? Těžko říct. Romney se loni poměrně silně (neveřejně) vymezil vůči Bushovi. Prý problémy Romneyho s vazbami na finanční svět, které v kampani využil Obama ("být bohatý je špatně"), čekají také Bushe s jeho vazbami na banku Barclays.
[Romney] has said, among other things, that Jeb Bush, the former Florida governor, would run into problems because of his business dealings, his work with the investment banks Lehman Brothers and Barclays, and his private equity investments. 
“You saw what they did to me with Bain [Capital],” he has said, referring to the devastating attacks that his Republican rivals and President Barack Obama’s team launched against him for his time in private equity, according to three sources familiar with the line. “What do you think they’ll do to [Bush] over Barclays?”
Nuž, primárky Republikánů začaly.

Žádné komentáře: