pátek 8. února 2008

I Ty, Palgrave?

Ve svých příspěvcích bych rád občas vážené čtenářstvo obeznámil s texty, které jsem v poslední době přelouskal a pomohl vám v rozhodování, zda se do čtení dané knihy pustit či nikoliv.
V rámci příprav na doktorskou zkoušku jsem se prokousal mimojiné i skrze poměrně čerstvou publikací (rok vydání 2006) s vše- a zároveň nicneříkajícím názvem "Contemporary Europe", pod kterou je podepsáno editorské duo Richard Sakwa a Anne Stevens. Jedná se již o 2. vydání, takže bych očekával, že vydavatel Palgrave Macmillan na první edici netratil a zároveň se mu povedlo odstranit možné nedostatky. Bohužel, musím konstatovat, že takové množství chyb, co jsem v knize při zběžném čtení naleznul, bych od světové nakladatelské špičky nečekal. A od autorského kolektivu, rekrutujícího se z řad zejména britských profesorů, také ne. Zvláště při pohledu na oslavné ohlasy na obálce knihy.
Před pár lety mě při pohledu na publikace z Oxfordu, Cambridge či právě Palgrave jímal posvátný nekritický obdiv, který se však postupně podařilo odstranit. Dnes bych předpokládal, že se posuzovatelům knihy podaří v renomovaných nakladatelských domech ty největší kopance odstranit, avšak právě "Contemporary Europe" mě přesvědčilo o opaku. Nepustím se do stejně likvidační recenze jako kolega Petr Kaniok (PK: John Gillingham (2006) Design for a New Europe. Cambridge UP, Londýn. In: Politologický časopis, 2007, č. 4, s. 371-373), protože kniha se mi z celkového pohledu svým nápadem a šíří záběru zamlouvala, ale podělím se jen o "perly", které mě zaujaly. Vzhledem k tomu, že publikace nahlíží současnou Evropu také z perspektiv různých oborů, v nichž se nijak hluboce neorientuji, a navíc jsem ji četl ne zcela detailně, mám za to, že by pozornější čtenáři našli i jiné omyly.
Na první ohledání působí kniha velmi atraktivním dojmem, obsahuje řadu medailónků osobností, boxů s výkladem pojmů, tabulek, mapek a podobně. Čtivou formou se snaží pokrýt řadu aspektů "Evropy", od jejího historického pozadí (slovutný Robert Ladrech), přes integrační pokusy, ekonomii, sociální strukturu, bezpečnost, kulturu až třeba po politickou participaci a regionální politiku. To vše na úrovni, kterou bych nazval "totally introductory", vhodnou zejména pro zahájení bakalářského studia. Pokročilejší by již knihu odmítali, jelikož ví, že: ČR, Maďarsko a Polsko vstoupily do NATO v březnu 1999 (nikoliv v dubnu - s. 19); Rada Evropy se již značně pohnula oproti stavu, který ukazuje Box 1.4 na s. 23; summit Evropské rady se konal v Helsinkách v prosinci 1999, a nikoliv 2000 (s. 69); země V4 již nejsou členy CEFTA (vs. s. 188); Rada Evropy vznikla roku 1949 (ne roku 1948 - s. 188); maastrichtský chrám již také vypadá jinak, než ukazuje s. 191; kodaňská kritéria byla přijata v roce 1993, a nikoliv 1992 (s. 193); summit Evropské rady v Nice se konal v prosinci 2000, ne 2001 (s. 193); "evropskou ústavu" schválil v červnu 2004 nikoliv Konvent, ale summit ER (s. 194); první pilíř tvoří Společenství (plurál, nikoliv singulár - s. 194); Varšavský pakt a RVHP byly rozpuštěny v roce 1991 (ne 1990, s. 234); Olsen svůj paper vydal o 18 020 let dříve, než se uvádí na s. 285 (2001, ne 20021); Magellan své objevy učinil v první polovině 16. století, nikoliv ve století 15. (s. 285) a konečně Claus Offe míní svou trojí transformací transformaci politickou, společenskou a hospodářskou (nikoliv politickou, společenskou a národní, s. 290).
Věřím, že byste tento nikoliv úplně stručný seznam ještě rozšířili.
A na závěr přímo lafontaineovské ponaučení - důvěřuj, ale prověřuj! A to i v případech, kdy to nečekáš...

1 komentář:

MarianBelko řekl(a)...

Hmm, takze to proste znamena, ze budeme musiet kontrolovat seminarky este doslednejsie, ked sa uz neda spolahnut ani na to, ze ked cituju doveryhodny zdroj, tak budu minimalne faktograficky spravne :))