pátek 24. října 2008

Tlačenka v řadě na euro?

Doporučení malým evropským státům, které doposud nepřijaly euro, z pera hlavního ekonoma Bank of America pro Evropu Holgera Schmiedinga ze včerejšího Op-Ed Wall Streer Journal:
"Smaller countries which had chosen to stay outside the euro are now seeing the advantage of a common currency shield against turbulences much more clearly. Witness the difference between exposed Iceland (těžko říci, proč si autor vybral mimounijní zemi, příklady Maďarska a Estonska by asi posloužily lépe. I když - Island si po bankovních přemetech prý s myšlenkou evropské integrace také pohrává) and sheltered Ireland. Expect a lengthening queue of smaller countries eager to join the common currency, with perhaps only Britain staying aloof."
Zdá se ale, že všichni se v řadě mačkat nebudou - ČR si naopak stále chválí výhodnost vlastní měny a co jsem zaslechl od pracovníků z Ministerstva financí, tak se razí trend neříkat o datu přijetí eura pokud možno nic.

1 komentář:

Lukáš Hoder řekl(a)...

...český ministr financí zároveň uvedl, že přehodnocuje svoje přesvědčení pro rychlé přijetí eura... http://ekonomika.ihned.cz/c1-28984340