úterý 30. prosince 2008

Pár příspěvků z mojí facebokoové zdi (protiteroristicko-separační) ohledně ofenzívy v pásmu Gazy

Marek má za to, že proti terorismu se nedá bojovat tak, že na něj odpovíme ještě větším a nepřiměřeným násilím. 29 Prosinec 0:47

Lukas Hoder v 8:51. 29 Prosinec:
Souhlasím. V této době v Gaze to opravdu bije do očí. :(
David Muller v 9:32. 29 Prosinec:
a jakpak panove poznáte, co je přiměřené a co nikoliv? se zájmem bych si poslechl nějakou konstruktivní kritiku :-)
Lukas Hoder v 9:48. 29 Prosinec:
Neni to samozrejme ciste, ale v poslednim pripade z Gazy sice Hamas vypaluje spousty raket nekolik tydnu, ale obet techto utoku byla pry jedna (ci jednotlivci). Vojenske opatreni Izraele si vyzadalo snad stovky obeti. Pokud jsou to spravne informace, tak je to dle meho bezprostredniho dojmu "neprimerene". Ale, tezko rict, jak se da proti vypalovani raket z obydlenych oblasti vlastne bojovat...
David Muller v 9:57. 29 Prosinec:
jiste, ale asi se shodneme na tom, ze dlouhodobe neni vypalovani raket tolerovatelne. a otazka, kterou koncis, je co s tim? zakladni rozdil osobne vidim, bez naroku na objektivitu, v tom, ze hamas si pali vcelku kam chce, zatimco izrael se prinejmensim snazi utocit na cile, ktere se daji oznacit za vojenske a obyvatelstvo upozornuje, ze oblast kolem je, rekl bych, smrtelne rizkova. Resp. civiliste, na rozdili od hamasu, nejsou rozhodne primarnim cilem.
Marketa Cudlinova v 12:58. 29 Prosinec:
souhlasim s Davidem, ted jsem zrovna u segry v Israeli a vetsina lidi tady to vidi presne tak. Ono komentovat to z venci je jine nez zit uvnitr v neustalem ohrozeni...Israel udelal za posledni leta mnoho ustupku, byla tu snaha ale z druhe strany presny opak... terorista vyuziva kazde prilezitosti se ozbrojit a kazde slabosti k utoku... co bys Marku videl jako reseni? Chapu ze kdyz je nekdo denne ostrelovan i pres podepsane primeri, tak ze mu dojde trpelivost... ovsem chapu i ze nasili plodi jen dalsi nasili a ze bejt zavrenej v kleci jak zvire taky mnoho naklonnosti nebudi...
Marek Cejka v 14:38 29 Prosinec:
Prvni vec: Hamas vyznava nasili a prestoze je mnohem slabsi nez Izrael,bude mu touto taktikou vzdy davat zaminku
Druha vec:Hamas vyhral volby,ale presto nedostal zestrany Izraele a Zapadu sanci ukazat svou lepsi stranku.Pritom prestal se sebevr.utoky a snazil se ukazat i jinou tvar.Ano,strilel mezi tim rakety,ktere za 10let zabily cca 10lidi.IDF za stejnou dobu zabila tisice lidi.Je zde tedy disproporce.
Vec treti: dokud nebude zivot Arabu povazovan za plnohodnotny s nasimi,zapadnimi',budou se takove veci dit
Eva Taterová v 21:58. 29 Prosinec:
Upřímně řečeno, nevím, co si mám myslet o hnutí, které jako živé štíty používá civilisty mimo jiné i proto, aby potom mohlo na mezinárodní scéně argumentovat tím, kolik civilistů přišlo při izraelském zásahu o život. Je fakt, že Hammás po vyhraných volbách nedostal šanci ukázat, co v něm je, ale na druhou stranu, když Hammás hned po volbách odmítnul právo Izraele na existenci a zcela nezavrhnul ozbrojený džihád jako možné řešení, tak potom není moc překvapení, že sklízí reakce, jaké sklízí. Nehledě na to, že při jednání si taky nepočíná úplně konstruktivně... Takže ne, že bych schvalovala postup Izraele, ale dost dobře dokážu pochopit, co ho k tomu vede.
Marek Cejka v 12:00. 30 Prosinec:
Evo, abys mela komplexni obrazek, kdo vsechno pouziva civilisty jako zive stity: Stein, Y.: Human Shield – Use of Palestinian Civilians as Human Shields in Violation of High Court of Justice Order, B´Tselem, Jerusalem 2002

3 komentáře:

Lukáš Hoder řekl(a)...

Co bude teď úkolem české diplomacie? Uchránit české předsednictví EU před snahou Francie o pokračování primární role skrze řešení konfliktu? A bude našim hlavním cílem tlačit na co nejbližší příměří nebo se budeme snažit i o nějaké déledobější řešení? Z mé zkušenosti z MZV si myslím, že jakási moderační role by ČR mohla sedět... příliš jsem se nesetkal s jasně vyhraněnými postoji k vícero otázkám tohoto konfliktu, což by otevřenosti mohlo svědčit. (Byly i výjimky, ale o to zajímavější, samozřejmě...)

Jana Kovačovská řekl(a)...

Ad "Vec treti: dokud nebude zivot Arabu povazovan za plnohodnotny s nasimi,zapadnimi',budou se takove veci dit."

Autor veri, ze k takemu niecomu, ako je plosny posun zapadneho verejneho diskurzu smerom k vacsej akceptacii Arabov a s tym spojenemu povazovaniu ich zivotov za rovnako plnohodnotne ako su "zapadne", niekedy dojde? Alebo fakticky tvrdi, ze sa taketo veci budu diat donekonecna?

Lubomir Majercik řekl(a)...

Odkaz na B'Tselem tradicne zajimavy, diky. Jinak k Markove vete: "Ano,strilel mezi tim rakety,ktere za 10let zabily cca 10lidi." bych si dovolil odkaz (ktery jsem taky splasil na facebookove zdi) a ktery sice nemusi byt z nejverohodnejsiho zdroje, ale i kdyby byla z toho polovina pravda, tak se jedna o krapet vic umrti nez deset lidi, jak tvrdi Marek: http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Qassam_rocket_attacks.