úterý 30. prosince 2008

Smrt autora Střetu civilizací

Uprostřed vánočních svátků mohla zapadnout zpráva, že obor politické vědy přišel o jednu ze svých největších celebrit, profesora Samuela Huntingtona. Huntington se proslavil především knihou "Střet civilizací", která pojednává o problematickém soužití jednotlivých "civilizací", tedy kulturně ši ideologicky spřízněných entit, nicméně politologii i mezinárodní vztahy obohatil o mnohem více.
Kromě nejznámějšího díla, které předvídalo především střet mezi Západem a islámem dlouho před 11. zářím, se Huntington věnoval například též přeměně režimů tzv. "třetí vlny demokratizace", do níž spadaly i státy střední a východní Evropy. Celé problematice věnoval dílo"The Third Wave: Democratization in the Late Twentieth Century".
V úctyhodných 77 letech pak vydal další kontroverzní publikaci "Who are We?" (česky nikoliv Kdo jsme?, jak tvrdí Aktuálně.cz, ale Kam kráčíš, Ameriko?). Toto provokativní dílo se zabývá proměnou americké identity na začátku 21. století, přičemž zjevnou hrozbou, kterou Huntington nachází, je pokračující hispanizace Spojených států. Huntington velmi dobře identifikuje důvody, které k tomu vedou (geografická blízkost, neschopnost zabránit nelegální migraci či vysoká porodnost Hispánců), nicméně čtenář se nemůže zbavit dojmu, že knihu nepíše z objektivního pohledu, nýbrž jako obhajobu WASPs a jejich tradičních amerických hodnot. Ostatně kritiky mu byl nejčasětji vytýkán příliš konzervativní postoj.
I přes řadu kritiků mají Huntingtonovy knihy společné hluboké porozumění procesům mezinárodních vztahů a silám za nimi stojícím. Jeho knihy lze určitě doporučit všem, kteří mají o obor mezinárodních vztahů zájem.

2 komentáře:

Jana Kovačovská řekl(a)...

Len dodam, ze o nieco obsiahlejsi text v podobnom duchu, ako je tento od Martina, spolu s vyjadreniami Huntingtonovych kolegov a priatelov, je uverejneny na strankach Harvardu: http://www.news.harvard.edu/gazette/2009/02.05/99-huntington.html

Hubert Smekal řekl(a)...

A Zakaria o Huntingtonovi: http://www.newsweek.com/id/177714