úterý 10. listopadu 2009

Český pan Evropa - nešťasný kompromis...

Česká politika má za sebou další veletoč. Zástupcem ČR v Evropské komisi se stane člověk, z jehož úst jsme ještě před čtrnácti dny slyšeli, že je vyloučeno, aby do Bruselu mířil někdo jiný, než jeden ze čtyř tehdejších kandidátů - Svoboda, Švejnar, Špidla či Vondra. Štefan Füle, bývalý člen KSČM (přihlásil se do ní již z gymnazijních lavic) a absolvent nechvalně známého MGIMO - moskevského Státního institutu mezinárodních vztahů.
Samotný výběr Füleho je příznačný pro evropský rozměr české politiky. Je volbou na poslední chvíli a minimálním společným jmenovatelem dvou největších politických stran (jakkoliv sám sebevědomě svoji volbu prezentuje jako shodu a silý mandát). Co je však dle mého soudu znepokující není proces, jakým se k volbě Füleho došlo, ale samotný jeho výsledek.
Pár dní před oslavou dvacátého výročí pádu komunistického režimu je naším zástupcem v EK nominován člověk, který má za sebou komunistickou minulost a prestižní sovětské vzdělání. A je přijatelný pro dva hlavní hráče na politické scény. Jiří Paroubek dokonce v právě proběhlé tiskovce reagoval, že není Pavel Žáček (ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů), aby jej zajímala Füleho komunistická minulost.
Já též nejsem Žáček, ale s minulostí budoucího eurokomisaře problém mám. Především ale s tím, že se nad ní nikdo výrazně nepozastavuje. V případě Pavla Teličky, který si své místo eurokomisaře "odedřel", byli lidovci právě vzhledem k členství KSČ proti. Füle, kterému prakticky spadlo do klína a který na evropskou politiku má až na poslední půlrok relativně malé vazby, prošel jako kompromisní řešení, které je přijatelné obě hlavní síly. Dle mého soudu řešení dosti nešťastné...

4 komentáře:

Hubert Smekal řekl(a)...

Na celém procesu (i jeho výsledku) se ukazuje malost české politiky, která není schopna myslet v jiných rozměrech, než v rozměru malého českého písečku a i na něm se pohybuje ve stylu různých malých domů a pochybných kompromisů. Jak Michal Kořan před pár měsíci vykreslil v Mezinárodní politice dost negativní obraz ČZP, bláhově jsem doufal, že tak zlé to není. Bohužel měl asi pravdu.

Anonymní řekl(a)...

V tuto chvíli se hodí otázka: jak bychom prakticky pocítili, kdybychom neměli komisaře vůbec, když na tento post byl dosazen společenský chameleon?

Tereza z Víno-klubu řekl(a)...

Se vším v podstatě souhlasím... akorát nechápu, kde se vzalo obecné povědomí, že MGIMO je "nechvalně známé". Pochopila bych to, pokud by měl autor s MGIMO vlastní studijní zkušenost - jestli má, omlouvám se a přehodnotím. Jinak nevím, proč pejorativně označovat pracoviště, kde v současnosti působí i minimálně jeden z akademiků FSS.

Martin Hrabálek řekl(a)...

Ono jde o to, kdy tam Stefan Fule studoval a co to bylo za instituci v te dobe. Nikterak nehodnotim soucasnou skolu, protoze se priznam, ze o te nevim ani zbla, zato vsak mam jiste povedomi o vice osobach, ktere ji vystudovaly za SSSR. Doufam, ze takto to staci a omlouvam se, byl-li jsem nesrozumitelny.