středa 9. prosince 2009

Portréty moci

Mezi slavné fotografy, kteří pracovali pro časopis New Yorker, patřil i Richard Avedon, který fotil například Henryho Kissingera nebo i Lennyho (Simpsonovi, epizoda 13/19). Třeba Kissinger Avedona žádal, aby na něj byl milý... Takovou sílu mají portrétisté. Kissinger prosil "be kind to me", izraelsky premiér Netanjahu žádal při jiném focení "make me look good"... a například Lennyho fotky v New Yorkeru přinutily Homera Simpsona, aby si časopis koupil, i když v něm byly i exklusivní karikatury od Apua... Statické obrázky mají stále svoji sílu.
Ale k věci. Tentokrát pro New Yorker portréty nafotil Platon, který si během zasedání Valného shromáždění OSN v New Yorku pozval k focení řadu státníků z celého světa. Na webu New Yorkeru tak v článku Portraits of Power najdete portréty politiků od italského premiéra Berlusconiho, přes Václava Klause, až po venezuelského prezidenta Cháveze. K fotkám jsou připojené i krátké audio-komentáře autora-fotografa. Doporučuji například Ahmadínežáda, Berlusconiho nebo i Klause. Český prezident autora zaujal "třpytem v očích", "způsobem, jakým se dívá" nebo "krásně tvarovanou hlavou"...

1 komentář:

Jana Kovačovská řekl(a)...

Velmi pekny odkaz :-)

Ahmadinedzad vyzera na tej fotke prekvapivo charizmaticky, skoro by som povedala, ze je to propaganda poster, nepoznat kontext.
Najlepsie vystihnuty vztah medzi vyrazom a politickym spravanim daneho politika vidim u Berlusconiho.
Kadafi je sasek.

:-)