čtvrtek 8. května 2014

Jak se střelit do nohy v pěti krocích

1) vytvořit očekávání
Stínový ministr financí ČSSD Mládek: Kritika Číny a Ruska vede ke ztrátě pracovních míst (iHNed)
Exhibicionisté, kteří si hrají na představitele supervelmocí, připravují naší zemi o desetitisíce pracovních míst, prohlásil na adresu kritiků nedemokratických režimů stínový ministr financí ČSSD Jan Mládek.
2) nenabídnout alternativní pohled ani náhradu
Fb stránky MZV a ministra nic moc. Twitter? Žádný op-ed, brífing...

3) potvrdit očekávání
Z tiskového prohlášení ministrů zahraničí ČR a ČLR (MZV, 29.4.2014)
Obě strany respektují cesty rozvoje zvolené s ohledem na situaci v obou zemích a jejich vnitřní a zahraniční politiku. Znovu potvrdily dodržování zásady nevměšování se do vnitřních záležitostí tak, jak je vyjádřeno v Chartě OSN. Česká strana respektuje suverenitu a územní celistvost Čínské lidové republiky, je si plně vědoma důležitosti a citlivosti otázky Tibetu, znovu potvrdila dodržování své politiky jedné Číny i to, že Tibet je neoddělitelnou součástí čínského území. Česká republika v této souvislosti nepodporuje samostatnost Tibetu v jakékoliv formě.



4) hodit to na média




Volná tribuna ÚMV - Jidáš Zaorálek prodává Tibet?
Celkové vyznění mediálního diskursu ohledně návštěvy min. Zaorálka v Pekingu momentálně nese stopy zavedených stereotypů a banalit (konstrukce principiálního rozporu mezi ekonomickými činnostmi a morálními hodnotami v ČLR, nepřijatelnost ČLR jako takové s ohledem na nedemokratický režim, trpící Tibet). ... Stává se normální, že oficiální kontakty s ČLR jsou pro média už naprosto nepřijatelné. Neměli bychom tedy asi do Číny vůbec jezdit už nadobro. Sklízíme plody soustavné a dlouholeté mediální banalizace, stereotypizace a ideologizace. ... 
Budeme lidská práva v ČLR stále jen prosazovat vyvěšováním tibetských vlajek pro vlastní české publikum a předváděním se v českých médiích, nebo uděláme něco konkrétního v  Číně? Kde je diskuse o strategii naší politiky lidských práv v Číně, její efektivitě, cílových skupinách, tematizaci, revizi…? V Číně obchodují a investují také i ti, co nepatří do oligarchických skupin s vazbou na politické strany. Nevyužíváme v ČLR dostatečně možností veřejné diplomacie, přestože s ní sbíráme úspěchy v Jižní Koreji, v Japonsku, na Tchaj-wanu. K tomu musíme mít od Číňanů svolení. Kdo nám ho vyjedná, Poláci, Němci? 
Jednání s nesnadným partnerem nemůžeme odmítnout, či si dát šlofíka jako jedna jistá ikona české politiky.  Nic z toho nám nepomůže.
5) situaci řešit expost, reaktivně
Ministr Zaorálek v Číně: Otevřeli jsme novou etapu vztahů (MZV, 30.4.2014)
Ministr Zaorálek vnímá cestu do Číny jako důležitý politický impuls pro nastartování nové etapy vztahů obou zemí. … Zazněly rovněž konkrétní návrhy kontaktů v ekonomické oblasti. Ještě v letošním roce proběhne zasedání Smíšeného ekonomického výboru a investiční fórum.
Ministr během jednání několikrát otevřel rovněž téma podpory a ochrany lidských práv. Během oběda ministři zahraničí diskutovali o situaci ve světě, zejména na Ukrajině a také v KLDR.
Prohlášení ministra zahraničních věcí Lubomíra Zaorálka (MZV, 5.5.2014)
Česká republika má zájem na širokém dialogu s Čínou, jehož součástí jsou lidská práva. Moje cesta do Číny měla za cíl oživit politické vztahy, potvrdit principy spolupráce včetně podpory a ochrany lidských práv.

Žádné komentáře: