pondělí 20. října 2008

Deskové hry a mezinárodní vztahy

Jsa fanouškem (fanatikem) deskových her, rozhodl jsem se napsat kratičké pojednání o tom, jak si můžete mezinárodní vztahy nevážně vyzkoušet nad stolem v roli vůdce některého z národů. Následující řádky jsou pouze úvodem do bohaté nabídky her, ve kterých si můžete vyzkoušet své diplomatické či strategické schopnosti:) Odkazy směřují na náš partnerský web Planeta Her.
Pramáti či praotcem některých moderních strategických her je populární Diplomacie, proto nelze než začít u ní. Její výhodou je, že si ji můžete vyzkoušet s ostatními hráči po webu, existuje spousta udělátek, které vám to umožní:) Pro více informací se můžete podívat sem. Sama hra se odehrává na samém počátku 20. století, kdy se postavíte do role vůdce jedné z tehdejších mocností a pokusíte se ovládnout Evropu. Mocností je celkem sedm a zvládnout to třeba s Rakouskem je nadlidský úkol:) V samotné hře pohybujete svými armádami po mapě Evropy a vytláčíte své oponenty. Bez zákulisní diplomacie to ale nejde, potřebujete podporu jiných. Takže po každém kole probíhá šuškanda, při které se snažíte přesvědčit některý z národů, aby zradil a přidal se na vaši stranu. Právě zrada ve správnou chvíli totiž může být klíčem k úspěchu... Nakonec vyhrává ten, kdo získá najvíce zásobovacích center. Dippy jsem hrál už v prváku na gymplu v domácí verzi u Davida Mullera a pořád ji považuji za top hru, i když raděj si ji zahraju po netu, naživo zabere dosti času. Na druhou stranu dívat se, jak soupeř po vaší kudle do zad soptí, má někdy taky něco do sebe. Existuje množství mutací, a tak se dá hrát třeba na mapě světa či v období antiky. Jistou modifikací Diplomacie je hra Risk, ale tu bych osobně moc nedoporučoval, nemá takovou atmosféru.
Hra Imperial se vrací o pár let zpět na stejný kontinent, místo pouhé války však přináší zajímavý mix industrializace, rozvoje a samozřejmě také toho konfliktu. Imperial je jedinečný tím, že jako podnikatel kupujete akcie jednotlivých států a vedete je jen do té doby, než má někdo těchto akcií více. Pak o stát přijdete a musíte dokoupit či investovat jinde. Hra je plná zvratů a má opravdu unikátní herní mechanismus, kdy se pohybujete dokola po kole plném akcí, které tak střídáte.
Výborné hry s mezinárodní tématikou si však můžete zahrát i ve dvou. Je to například Twilight Struggle, hra která je označována za jednu z nejlepších her všech dob. Jedná se o perfektní simulaci studené války, přičemž ve hře si projdete i některými skutečnými událostmi, jako je kubánská raketová krize. Ve hře se budete snažit v roli jedné ze supervelmocí získat vliv po celém světě. A věřte tomu, že i se Sovětským svazem se to dá vyhrát:)
Z obdobného soudku je pak též jednodušší karetní hra Cold War: CIA vs. KGB, která jak již název napovídá simuluje boj mezi dvěma tajnými službami. Také zde najdeme skutečné události, při kterých se snažíte přetáhnout špiony na svojí stranu.
Poslední, na co bych dnes upozornil, je volební hra Making of a President 1960, kterou ocení milovníci americké politiky. Nejde v ní totiž o nic menšího než o simulaci amerických voleb v roce 1960. V kůži Roberta Nixona tak můžete zkusit porazit JFK:)
Tolik tedy malé okénko do průniku deskových her a mezinárodní politiky, našlo by se určitě mnohem více příkladů a výborných her, ale nejprve počkám, jestli se vůbec dočkám nějaké reakce. Pokud ano, může příště přijít přídavek:)

2 komentáře:

Hubert Smekal řekl(a)...

Hrabíku, super, pokračuj! :)

Anonymní řekl(a)...

teeeda, to se bude hodit na dlouhé zimní večery, díky za tipy :) Tina