čtvrtek 11. prosince 2008

Budete to muset podepsat.

Přepis hovoru prezidenta Klause s delegací z Evropského parlamentu zde. Mně to jako drzost od Cohn-Bendita příjde. No, i když těžko říct, co je vlastně ve vrcholné evropské politice drzost, po tom, co jsme měli možnost číst v přepisu ze schůzky Sarkozy Topolánek...
Každopádně pěkná "palba":

Daniel Cohn-Bendit (Greens/EFA): Lisabonská smlouva … Budete to muset podepsat. …Za další, chci, abyste mi vysvětlil, jaká je míra Vašeho přátelství s panem Ganleym z Irska. … Ve Vaší funkci se s ním nemáte co scházet.
Václav Klaus: … Tady nejste na pařížských barikádách.
Hans-Gert Pöttering: Ne, my máme času dost. …
Václav Klaus: To je neuvěřitelné, něco takového jsem ještě nezažil.
Daniel Cohn-Bendit: Protože jste tady ještě neměl mě.

10 komentářů:

Martin Hrabálek řekl(a)...

Po pravde bych necekal az zas tak nepratelskou atmosferu, tohle mi prijde dosti vyostrene. Jakkoliv nesouhlasim s Klausovymi nazory na evropskou integraci (ackoliv zdaleka nejsem eurofil:)), tohle je zpusob, jakym by s nim asi europoslanci jednat nemeli. Je pravda, ze se jedna o cim dal emancipovanejsi teleso s rostoucimi pravomocmi (hlavni motivace pro "ANO" Lisabonu), nicmene je otazka, jestli takoveto projevy emancipace a chapani postaveni sebe sama jsou akceptovatelne...
Co se tyce Topolanka, zovialni mluvka Sarkozy je doufam v Evrope stale vyjimka. Nicmene na jedne schuzce EUROMEDu jsem osobne byl a ta teda stala za to:) Byli hrozni;)

Lubomir Majercik řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Lubomir Majercik řekl(a)...

1. Je to hradni verze udalosti, chtelo by to nejakou autentictejsi anglickou verzi. Slovenska europoslankyne se proti tomu transkriptu uz udajne odvolala.

2. Ano, ten zeleny to mohl rict slusneji, to bezpochyby. Na druhou stranu souhlasim s tim, ze by mel byt VK obezretnejsi k pozadi lidi, se kterymi se stykava, a zrovna u Ganleyho nejake pochybnosti na povrch vyplavaly.

Martin Hrabálek řekl(a)...

Je pravda, ze nekdo, kdo tehdy obchodoval s Rusama, nemohl byt cistej;)

Anonymní řekl(a)...

Čekal jsem, kdy se politica.mundi vyjádří a dočkal jsem se :). Nepřijde vám trochu smutné, že v Česku nikdo vlastně pořádně neví, co Ganley chce, ale každý jeho odpůrce se ohání tím, že někde někdo řekl, že jej financuje buď CIA, nebo ruská tajná služba? Čili polemiky nejsou s tím, co Ganley kritizuje na evropské integraci, ale s profilem jeho osoby, notabene založené na spikleneckých spekulacích. Personifikace debaty odvádí pozornost od podstaty, ale to je pro zastánce dnešního tempa evropské integrace příznačné. Čekám, kdy kdo vytáhne Mossad...celá česká evropská diskuse (myšleno na mediální, politické a místy také akademické úrovni) je horší než v 90. letech, dnes jsem si třeba při četbě úvodníku historika Rychlíka v LN vzpomněl na tentýž titul v době druhé republiky, autory Emanuela Moravce a spol. No nic, ohledně diskuse, jak ji chápou pánové z evropského sněmu, doporučuji také jejich návštěvu českého Senátu a blog europoslankyně Hanne Dahl.

Lukáš Hoder řekl(a)...

Ad Lubo. Souhlasim, i kdyz jde opet spise o formalni zalezitost. Nevim tedy, jak funguje zaznamenavani jednani na Hrade, ale Pottering se proti tomu tusim ohradil. Kazdopadne souhlasim s tim, ze diskuse v CR k Lisabonu se vede ponekud pozde a nepomahaji ji absolutni soudy premiera o nutnosti vyberu mezi Lisabonem a Moskvou. Zde odkaz na text, ktery mel patrne na mysli dr. Kaniok (http://www.hannedahl.eu/index.php/hannes/comments/from_crisis_to_victory/).

"Last week I was part of a delegation from the European Parliament’s Constitutional Committee (called AFCO). ... Naively I though that it would be a courtesy visit. But no! I was really mistaken. The underlying agenda of my co-travellers turned out to be to try to threaten/scare/demean the Czech Republic into ratifying the Lisbon Treaty, before taking over the presidency."

Anonymní řekl(a)...

Abych debatu ještě trochu vyhrotil, dnešní euroelity velmi přesvědčivě dokazují, kterak jim schází schopnost feedbacku. Bohužel, při budování politické entity je tato absence fatální, protože bez zpětné vazby (případného zbrždění procesu) nemůže žádný systém fungovat. Zkuste si představit situaci, kdy si koupíte auto na leasing, ten vám dá pořádně zabrat, máte o způsobu financování pochybnosti, trápí váš rozpočet, nemůžete na dovolenou či vánoční nákup...a...konec leasingu, kupujete po čase nové auto a protože jste situaci "poctivě vyhodnotili", kupujete znovu na leasing a splátky jsou ještě větší. Hloupost, což? Přesně tohle ale euroelity posledních 15 let dělají, přičemž každou formu kritické zpětné vazby ostrakizují, opatřují nálepkami, jež je vykazují z veřejné diskuze.

Martin Hrabálek řekl(a)...

Petre, to je zajimavy nazor a nezbyva nez s nim souhlasit. To prirovnani k leasingu je hezke:)
Ad Lukasem postnuta Dahl: Sam jsem byl na prijeti mistopredsedy AFETu EP predsedou evropskeho vyboru u nas v Senatu. V podkladech bylo hned nekolik temat, nicmene v praxi neprobehlo nic jineho nez Lisabon, ktery mel byt okrajovou soucasti. Zdaleka to nebylo tak ostre, ale tlak na ratifikaci tam byl tez citelny. Ocenuji, ze alespon Dahl pristoupila k navsteve s kritickym pohledem na sve kolegy.

Lubomir Majercik řekl(a)...

Souhlasim s absenci feedbacku. Zvlast komentare zahranicniho tisku me uz zacinaji vytacet. Proc by mela CR pokaslat predsednictvi jen pro to, ze je (vnimana) euroskepticka? EU se vsude ohani Unity in diversity, proto by mela byt rada za prispevek nekoho s nemainstreamovym nazorem. Jinak nema rotujici predsednictvi zadny smysl, jestli chceme, aby vsichni uvazovali stejne + jestli posuzujeme manazerske schopnosti na zaklade jejich euronadseni.

Anonymní řekl(a)...

Ad Lubo: myslím, že hodně záleží, jak s komentáři zahraničních médií či "dobře informovanými zdroji" zacházejí naše sdělovací prostředky. Komentář je úvahový a subjektivní útvar a neznamená vůbec nic objektivního (jak se v česku zhusta prezentuje), protože komentáře se všude píšou stejně: vypointovaně, čtivě a bombasticky, tedy s cílem prodat se čtenáři. Ke komplexní a poctivé analýze má daleko asi jako demokracie k demokracii lidové. Jenže tohle českým mediálním expertům, kteří si pletou Radu EU, Evropskou radu a Radu Evropy (vyniká zvláště aktualne.cz), jsou mnohdy zaujatí a nezkušení (stačí, aby jim politik zaplatil kafe a nedají na něj dopustit), dost těžko někdo vysvětlí. A když se k tomu přidá postvátná a nekritická úcta k tomu, "co se píše na Západě", tak jsme u bezduchého přepisování agenturních zpráv a citací nýmandů, jejichž jediným zdrojem autority je, že svůj názor napsali v jiném jazyce než v češtině. Bohužel, takto je určován veřejný diskurz v Česku, a neplatí to, znovu bohužel, jen v souvislosti s evropskou integrací.