úterý 28. července 2009

Kagame a Zakaria

Fareed Zakaria si do svého pořadu GPS na televizi CNN pozval oceňovaného rwandského prezidenta Paula Kagameho, který mimo jiné hovoří o tom, jak se Rwanda netradičně vyrovnává se svou krvavou minulostí, a vysvětluje, proč se mu nelíbí působení mezinárodních tribunálů, snažících se o dosažení mezinárodní spravedlnosti.

12 komentářů:

Lubomir Majercik řekl(a)...

K tomu "oceňovanému Kagamemu" si neodpustím. Stejně jako je P.K. mnohými oceňovaný pro jeho ukončení genocidy ve Rwandě a ekonomickou transformaci (např. nedávno ve Foreign Policy: http://blog.foreignpolicy.com/posts/2009/04/10/the_world_s_best_kept_secret_for_business_rwanda), tak je jinými zase zatracovaný a to ze tří důvodů.
1. úroveň občanských a politických práv v zemi zůstává mizerná (http://opiniojuris.org/2009/03/23/a-dissenting-view-on-paul-kagame/)
2. nechuť se vypořádat s válečnými zločiny ve vlastních řadách, proto ICTR vychází s nepěknou historickou nálepkou jako "soud vítězů", kdy soudil pouze zločiny Hutuů, které sice byly objektivně hrůznější, nicméně naprosto se vyhnul přešetřování postupu Tutsiů, jichž byl Kagame vůdce
(např. nedávná zpráva HRW: http://www.hrw.org/en/news/2009/06/01/rwanda-tribunal-risks-supporting-victor-s-justice)
3. Pro postup v sousedním Kongu (vyjadřuje se k tomu už druhý odkaz, ale především čerstvá zpráva http://www.globalwitness.org/media_library_get.php/952/1248211610/report_final_en_no_embargo.pdf).

Rozhovor Zakarii jsem nevidel, tak jsem zvedavy, jestli se tam budou jen poplacavat po zadech nebo dojde i na neprijemnejsi otazky. Hned zitra se na to vrhnu.

Lubomir Majercik řekl(a)...

Hm, tak po shlednuti videa musim priznat, ze Zakaria odvedl jeste horsi praci, nez jsem si puvodne myslel. Opravdu doslo jen k poplacavani a zadnym otazkam na telo.

Po genocide ve Rwande zustaly dve skupiny pachatelu - desitky velky ryb (starostove mest, generalove, ministri) a pres stotisic malych ryb, vykonavatelu (v tom je rwandska genocida jedinecna). Kagameho Tutsiove meli sve zastupce i mezi velkyma rybama, ty ale odmitly predat tribunalu pro Rwandu (ICTR) a jakmile se ten zacal po ne naprahovat, tak zacali spolupraci s nim naprosto bojkotovat. Argumentaci se Zakariou zvladl ale bravurne, dokonce to jeste obratil ve svuj prospech - vsechny soudit nemuzeme, nabizime pomocnou ruku pachatelum, je to velmi tezke, ale my uz jsme takovi lidumilove. Coz by bylo pekne, kdyby se tykalo jen malych ryb, nicmene, otoceni se zady k velkym rybam ze sveho tabora a umozneni souzeni jen Hutuu, predstavuje presne tu selektivita, do ktere se v druhe casti rozhovoru opira a diky niz zatracuje vsechny snahy o souzeni.

Co si mysli ceska humanitarni pracovnice o Kagamemu primo v poli, to se doctete zde, neni to nic pekneho (spada pod 3. bod kritiky z me predesle poznamky):
Rwanda- včera oběť, dnes pachatel
http://kutilova.blog.respekt.cz/c/89295/Rwanda-vcera-obet-dnes-pachatel.html. Suma sumarum Zakaria nejenze "vrhnul svetlo" na problematiku, ale pomohl ji jeste vice zamlzit a relativizovat, bravo.

Hubert Smekal řekl(a)...

Abych se Zakarii aspoň trochu zastal - viz jeho briefing, kde upozorňuje, že Kagame není přijímaný zcela jednoznačně: http://i2.cdn.turner.com/cnn/2009/images/07/26/briefing.book.rwanda.pdf.
Když v Budapešti vystupovali pánové, přednášející o Africe (psal jsem o tom na blogu), měli pro Kagameho jen slova chvály a říkali, že Afrika potřebuje přesně takové lídry. Nepochybuji o tom, že mouchy má, to jistě, ale stačí se podívat, kde je po 15 letech Rwanda a kde třeba takové Somálsko. Lubko, je přece zcela naivní domnívat se, že pár let po události, kdy ti jedno etnikum vyvraždí asi 800 tisíc příslušníků etnika druhého, bude ze země Švýcarsko! Podívej se třeba na takovou Bosnu, která je lidskoprávně-civilizujícímu centru mnohem blíž, nalilo se tam hrozných peněz a poslali odborníci a stejně problémy přetrvávají.
Díkybohu za to, že se země hýbe aspoň trochu pozitivním směrem. Někomu se to může zdát málo, mně to vzhledem ke kontextu přijde uspokojivé (čímž samozřejmě neříkám, že by nemohlo být lépe! :) ).

Lubomir Majercik řekl(a)...

Hubiku, ano, Hitler taky prinesl Nemecku tak dlouho ocekavane ekonomicke oziveni:-).

Kliknuls aspon na jeden z odkazu, co jsem posilal? Hlavni problem s Kagamem je ten, ze odmita jakekoli souzeni valecnych zlocinu ve svych radach, pokud jde o Hutuy, tak nadsene souhlasi, jasny priklad double standards. Kam to ale vede? Atmosfera beztrestnosti nemuze vest jinam nez k pachani dalsich zlocinu - a tam presne jsme, ucebnicova poucka se bezvyhradne naplnuje angazma Kagameho vlady v sousednim Kongu.

Ostatne, zaver, ze se Rwanda diky Kagamemu hybe neuveritelne dopredu, by si taky zaslouzil kritictejsi zkoumani. A) Rwanda byl major pruser pro mezinarodni spolecenstvi, ta zeme byla nasledne mezinarodni pomoci primo zahlcena. Kdyby na prezidentskem trune sedel ne Kagame ale Gakame, nemuselo se to vyrazneji lisit. B) Milice podporovane Kagamem v Kongu loupi cenne nerostne bohatstvi a neuveritelne se na tom nabaluji. To se pak pasuje dal, ne divu, ze se pak Rwande tak dari. Precti si prosim aspon posledni odkaz, co jsem postoval, posilany nekym primo z Konga.

Hubert Smekal řekl(a)...

Ja jsem strasne rad, ze lidi z Cech to vi lip (a maji lepsi nazor), nez ti nedouci primo z Afriky...

Hubert Smekal řekl(a)...

Lubko, a s tím Hitlerem to je trochu mimo, nemyslíš? Nebo ty máš ověřené informace, že se Kagame v brzké budoucnosti chystá napadnout Ugandu a Burundi a vyvraždit všechny Araby?

Lubomir Majercik řekl(a)...

Hele, Hube, nejaka argumentace k veci by nebyla nez jednoveta lacina kritika ad hominem? Dal jsem ctyri odkazy na ctyri ruzne zdroje a jedina tva odpoved je, ze "lidi z Afriky" to vedi nejlip (byt jsem psal, ze ceska pozorovatelka dlouhodobe v Kongu pracuje, coz je zrejme, jakmile se clovek podiva na jeji clanky).

Jak Kagame pristupuje k souzeni valecnych zlocincu ve vlastnich radach, to je standardne prijmany fakt (viz napr. diskuse v breznovem cisle Journal of International Criminal Justice na tema selektivita mezinarodniho trestniho souzeni).

Jestli ti nestaci zpravy nevladnich organizaci pracujicich v poli, nazory akademie a do tretice postrehy ceske humanitarni pracovnice, jez je s obetmi tohoto konfliktu stale ve styku, tak se mrkni na nedavno publikovanou zpravu panelu expertu OSN, ktera toto same (napojeni rebelu v DRC - mimochodem, aktualne nejnicivejsim africkem konfliktu) na rwandskou vladu, rovnez uvadi: http://www.un.org/apps/news/story.asp?NewsID=29299&Cr=democratic&Cr1=congo.

Za zminkou o Hitlerovi jsem dal smajlika, to jsem nemyslel na 100 % vazne. Ale v jadru souhlasim s tim, ze to, ze se nejakemu vudci podari ekonomicky vzestup zeme, to z neho nedela obdivuhodnou figuru.

Lubomir Majercik řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Lubomir Majercik řekl(a)...
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Lubomir Majercik řekl(a)...

http://www.rozhlas.cz/podcast/media/_audio/00967847.mp3

Studio Česko (29.07.2009 15:35)
Humanitární situace v Demokratické republice Kongo. Hosty Martiny Maškové jsou Markéta Kutilová, zakladatelka projektů na pomoc sexuálním otrokyním a uprchlíkům v Jižním Kiwu a Jan Trachta, který se v téže oblasti zúčastnil mise Lékaři bez hranic.

Jo, kez my bychom takhle rozumeli situaci, jako tito dva lide.

Jinak si to vazne poslechni, na zaklade zpravy OSN, na kterou jsem odkazoval v predeslem prispevku a ktera potvrdila podporu milicim bojujicim v DRC ze strany rwandske vlady, Svedsko a Holandsko zrusily humanitarni pomoc Rwande. Ale Hubert to bude nadale zpochybnovat, protoze o tom nemluvil Zakaria :-)). Jo a rwandsky rozpocet tvori z 60 % prave tato humanitarni pomoc, to se pak Kagamemu pekne transformuje zeme, velky hrdina :-).

Hubert Smekal řekl(a)...

"Ja jsem strasne rad, ze lidi z Cech to vi lip (a maji lepsi nazor), nez ti nedouci primo z Afriky..." rovná se ""lidi z Afriky" to vedi nejlip"? Lubko, tady už není něco v pořádku... Nikdo netvrdí, že Kagame je ideální, ale asi stále patří k té lepší části afrických hlav států.
A co to má znamenat s tím Zakariou? Že dám odkaz na jeho pořad na blog znamená, že s ním ve všem souhlasím? Zakaria dokonce v nejnovějším vydání nezmiňuje ani vítězství Komety v přípravném zápase ve Skalici, a to ještě neznamená, že já toto vítězství zpochybňuji.
Tady to ukončuji, neshodneme se, nevadí. Jsem rád, že neposkvrnění idealisté nevymřeli.

Lubomir Majercik řekl(a)...

Souhlasím s ukončením. Jen mě mrzí onen způsob argumentace. Věta

"Ja jsem strasne rad, ze lidi z Cech to vi lip (a maji lepsi nazor), nez ti nedouci primo z Afriky..."

je paušalizující, ironická a opravdu se blíží tomu, že lidé z Afriky to vědí nejlíp. Jednou větou, bez věcného argumentu, šmahem odmítneš vše, co bylo napsané (odkaz pocházející od české autorky byl přitom jeden ze čtyř).

Proti odkazování na Zakariu nic, to jsem přece nikde nenapadal, klidně to dál dělej, taky ho sleduju.

Taky úplně nerozumím poznámce o neposkvrněných idealistech. To je dnes laťka pro idealisty tak nízko, že jsou za ně považovaní lidé, kteří upozorní na to, že jeden režim podporuje válečné plenění v jiné zemi a obohacuje se na její úkor? Tak málo stačí, aby byl člověk neposkvrněným idealistou?

Jestli Kagame patří k lepší nebo horší části afrických hlav států, to si osobně nedovolím tvrdit, takovou znalost místních poměrů zase nemám.

Peace.