neděle 6. prosince 2009

Chodil tam aj Nicolas Sarkozy, tak to musí byť dobrá škola... (časť prvá)


...fakt je, že Nicolas túto školu nedokončil, lebo nevedel poriadne anglicky. O čom je reč? O Institut d’Etudes Politiques, ľudovým názvom Sciences Po, v Paríži, kam ma poslala na jednosemestrálny výlet KMVES FSS MU. Ďakujem :) A teraz k veci, ktorá snáď zaujíma viacerých študentov medzinárodných vzťahov, ktorí pokukujú po možnosti stráviť semester+ na Sciences Po (a pre všetkých škodoradostných čitateľov) – aká je škola s povesťou „it“ education pre kariéru v medzinárodnej politike aj francúzskej štátnej správe, minimálne v celofrancúzskom meradle?

Začnem tými menej akademickými charakteristikami, ktoré nepovažujem za príliš dobre oddeliteľné od toho zvyšku. V prvom rade, ak ste nikdy neboli vo Francúzsku inak ako turisti – rovnako ako ja pred príchodom na IEP – budete zaskočení tým, ako veľmi dokážu život znepríjemniť pre našinca skutočne nepochopiteľné byrokratické praktiky. Je to síce trošku mimo zameranie Politica Mundi, ale pre štúdium vo Francúzsku a zvlášť v Paríži treba určite zvážiť aj nasledovné fakty:

- Francúzi, viac-menej en bloc, majú skôr menej radi cudzincov, čo vám potvrdí aj tá hŕstka Francúzov, ktorí sú v tomto smere (relatívne, skúste byť na chvíľu z Alžírska...) bez predsudkov. Znamená to v praxi kopu nepríjemností, od vybavovania účtu v banke cez ubytovanie cez električenky a tak ďalej. Po Sciences Po koluje historka o tom, že traja poľskí študenti prišli do rovnakej banky v jednom týždni, že si chcú založiť účet, jednému to vybavili na počkanie, druhému počas dvoch týždňov a tretiemu povedali, že to nie je možné.

- Bežný postup na pri vybavovaní čohokoľvek je taký, že na konkrétne miesto donesiete všetky doklady, ktoré považujete logicky za potrebné. Čo je väčšinou málo, pretože Francúzi považujú za normálne si pri vybavovaní električenky od vás vypýtať tzv. justificatif de domicile, inými slovami, prehlásenie majiteľa bytu/domu, kde bývate, že tam skutočne bývate, spolu s kópiou jeho OP a poslednými tromi faktúrami za plyn a elektrinu. Nekecám.

- Takže úplne všetko vybavujete na viackrát, zlaté študijné FSS, zlatý dopravný podnik mesta Brna aj Bratislavy, zlatá VZP... Po tom, ako napríklad zmeny v learning agreemente vybavujete tri týždne, sa niekde naštvete, napríklad ako ja na Centre pre Európu na Sciences Po, pošlete ich (slovensky, česky) na príslušné miesto, kde Slnko nesvieti, zabuchnete za sebou dverami, a začnete sa tešiť do Strednej Európy. (Napríklad mne na škole povedali, že zmeny v learning agreemente sa riešia na direktoráte pre master. Tam som uvážlivo dorazila v úradných hodinách, aby ma odtiaľ poslali na Centrum pre Európu, kde ale bolo 15 minút po zatváračke, následkom čoho mi ich milá zamestnankyňa ten podpis proste dať odmietla, že mám prísť budúci týždeň. Budúci týždeň dorazím, papier v ruke, a pani zamestnankyňa povie, že vraj kde mám screenshot rozvrhu. Tak sa pýtam, že na čo. No vraj aby to mohla skontrolovať, či mám skutočne tie predmety. Tak hovorím, že screenshot nemám, lebo nikto nepovedal, že mám mať, a či to teda nemôže skontrolovať v systéme. Vraj nie, pretože „sa to tak nerobí“. (MV-poznámka, pojem „standard operating procedures“ práve získal úplne nový rozmer.) Lenže... copy shop je tak na polhodinku, a to už bude Centrum pre Európu zatvorené. Hm, nevadí, tak príďte zajtra. $^#*&()(**W()___)I(&%$#@!)... Ale...

- ...pokiaľ riešite zmeny v learning agreemente, už ste vlastne „za vodou“. Najväčší parížsky problém sa totiž volá ubytovanie. Dopyt, snáď niekoľkonásobne, prevyšuje ponuku, a výsledkom je situácia, kedy o 11.40 je už prenajatý byt objavivší sa online o 10.30 (a fenomén študentov-bezdomovcov a squatterov, no kidding). Ak sa vám náhodou podarí po prekúsaní sa desiatkami až stovkami ponúk dohodnúť na stretnutí, vaša frustrácia sa umocní po zistení, že spolu s vami na obhliadku dorazilo ďalších 10 ľudí, ktorí, poznajúc situáciu vo Francúzsku, doniesli potvrdenie o príjme svojom, bankové prehlásenie o bonite klienta, potvrdenie o príjme rodičov, snáď aj výpis z registra trestov... proste takzvaný „dossier“. Následne si majiteľ vyberá, kto mu je najsympatickejší. Vzhľadom na prvú odrážku je to väčšinou Francúz, plus samozrejme ten s najväčším príjmom a najlukratívnejším zamestnávateľom. Face it, if you’re from Central Europe, you are not to be trusted. Možno ak vaši rodičia zarábajú príjem nadpriemerný aj na francúzske pomery a máte k dispozícii ich daňové priznania za posledný rok vo francúzštine. Možno.

- S predchádzajúcim bodom súvisí, že francúzske školy poväčšine nemajú k dispozícii internáty, čo pre Sciences Po platí 100%, takže na francúzsky trh s nehnuteľnosťami budete chtiac-nechtiac hodení. Pokiaľ nemáte v Paríži vlastnú nehnuteľnosť, príbuzných či kamarátov s voľnými ubytovacími kapacitami, predchádzajúcu situáciu budete zažívať približne týždeň až dva. Dobu vynásobte dvomi až nekonečnom, pokiaľ neviete po francúzsky a nie ste ochotní platiť za (komicky predražené) služby tým niekoľkým realitným kanceláriám, ktoré sa špecializujú na anglicky hovoriacich expatov. (Ďalší pekný pohľad na bývanie v Paríži k dispozícii tu.)

- Keďže prechádzajúca situácia vám bráni získať tzv. justificatif de domicile, treba sa zmieriť s tým, že kým nemáte byt, nemáte ani mobil, električenku (tj. za jednu cestu metrom platíte 1,60 eur), dokončený zápis na Sciences Po, a samozrejme ani číslo sociálnej poistky, pokiaľ ste sa náhodou rozhodli si v naivnej predstave, že EU odstránila prekážky voľnému pohybu pracovnej sily aj v prípade Francúzska, spríjemniť dosť drahý študijný pobyt legálnou prácou.

Všetko vyššie uvedené sa dá univerzálne aplikovať na všetky aspekty vybavovania čohokoľvek vo Francúzsku... Pokiaľ si myslíte, že či už štúdium na slávnej univerzite, nočný odraz Notre Dame na hladine Seiny, dobré víno za 2 eurá/fľaša alebo výpredaje na Rue de Rivoli to dokážu prebiť, go for it. O škole, živote študenta na výmennom programe a ďalších radostiach nabudúce.

10 komentářů:

Anonymní řekl(a)...

moc pěkné :-) do Paříže rozhodně pojedu jen na dovolenou :-) MF

Anonymní řekl(a)...

Wow, oproti tomu bola Varšava a Collegium Civitas prechádzka ružovou záhradou (aj keď intráky neboli ani tam a hľadanie na diaľku a bez perfektnej znalosti polštiny bolo aj tam nemysliteľné).
PD.

Tomas Blazek řekl(a)...

Zas bych to neviděl tak tragicky, Janka (tradičně) trochu přehání ;-) Třeba s otvíráním účtu ani s vyřizováním legitky na dopravu jsem v Paříži neměl žádný problém (a nevím o nikom, kdo by měl). Je ale pravda, že s byrokracií přímo na škole je to někdy docela nepříjemné a hlavně hledání bydlení, to je fakt horor...

Jana Kovačovská řekl(a)...

Ad Tomas, nepride mi prilis fer tvrdit, ze prehanam (a uz vobec nie tradicne), pretoze vernost popisu mojich skusenosti posudit proste nemozes. S elektricenkou nie je problem, pokial mas justificatif, pokial nemas, tak ju nevybavis. Ucet sa lisi banka od banky a od jedneho k inemu cloveku za okienkom, ja som vybavovala cca 2 tyzdne, 3 stretnutia plus zhananie potrebnych dokumentov, ini menej, ale aj viac. Ak sa prekecnes, ze si v Parizi len na semester, nemusi sa ti podarit vobec.

Ale to kazdopadne nebol zmysel toho postu, ja som rada, ak sa niekomu zadarilo prezit tu dlhsiu dobu bez akychkolvek problemov. Len mam zo svojej skusenosti aj zo skusenosti ostatnych studentov pocit, ze je to skor vynimka, a ze je dobre na to upozornit, pretoze kto s tymto nerata, moze byt velmi sklamany.

Tomas Blazek řekl(a)...

Nemůžu samozřejmě posoudit věrnost popisu tvojích zkušeností, jen mi přišlo, že by z něj čtenáři mohli získat snad až příliš jednostranný pohled na studium v Paříži. Já jsem byl například na Sciences Po vcelku spokojený (něco mě samozřejmě naštvalo, ale jiné věci to vynahradily). Byl jsem výjimkou? Nevím, ale znám řadu lidí, kteří z tama taky odjížděli spokojení.

Omlouvám se, jestli jsem se tě dotkl. Jen jsem chtěl, aby zazněl i trochu jiný pohled. Aby to třeba někoho zbytečně neodradilo, což by pmsn byla škoda ;)

Jana Kovačovská řekl(a)...

To je urcite pravda, ze je to jednostranne, ale ako pisem, tak som zacala tymi skor administrativnymi a praktickymi zalezitostami a na nich skutocne nic pozitivne neviem najst, hoci sa snazim :) A v nejakej forme sa tu s tou alebo onou "byrokratickou sikanou" urcite stretne kazdy. Lepsie je byt pripraveny :)

Urcite je tu niekolko pozitiv, a tie zmienim, ked sa dostanem k tomu, ako vyzera vyuka a podobne.

Ak nahodou niekoho odradilo toto od studia v Parizi, a namiesto toho pojde trebars do Londyna, musim povedat, ze nebudem mat vycitky svedomia :D Ale snad to nikoho neodradi od studia v zahranici ako takeho.

Mimochodom, vyberove konanie je tusim niekedy vo februari, dovtedy napisem urcite aj zvysok dojmov :)

A nedotkol :)

Unknown řekl(a)...

njn, velkoměsta. Co je malé to je hezké, takže všemi deseti doporučuji Aberystwyth ;)

Lukáš Hoder řekl(a)...

Já doporučuji University of Oslo... exklusivní knihovna, kvalitní škola, skvělé město i příroda kolem a avantgardní jazzové kluby. :)

Unknown řekl(a)...

Ja osobne som bola velmi spokojna na IEP a Masters hodlam pokracovat..."à la française" nemusi sadnut kazdemu ... University of Oslo bude nepochybne tiez kvalitka, ale celkovo atmo o niecom inom. Povedala by som, ze v celom tomto sa pekne odrazaju aj celkovo rysy danej kultury ... a tak ako kazdemu rezonuje napriklad ina hudba, tak toto vidim analogicky. Zasadne problemy pri plavbe studiom by som tu nevidela, naopak skvele miesto pre aktivity sice mimo, ale spojene s tym co bude raz nasledovat - prax.

Unknown řekl(a)...

Tak pridavam aj moj pohlad, aby tu teda bolo viac stran...

K tej banke, ja som mala zhodou nahod stastie, ze landlord mal kamosa riadetela najblizsej pobocky, takze som bola nieco ako vip klient a potom uz cokolvek stacilo s nim emailom vybavovat, dokonca na pribudlo na ucte 80 eur, v ramci nejakej akcie. Dolezite je si dobre zariadit zrusenie uctu, najma ak dostanete CAF-ko nam a uz nebudete v krajine - ale ide to - a jednoducho.
Carte imaginaire je tiez zalezitosch par chvil na jednej z hlavnych stanic a potom uz len pravidelne obnovovanie cez ten automat.
Ale to byvanie (hladanie, najdenie, byvanie samo o sebe) je fakt horor (a potom su to zas depozity) - odporucam to riesit cez pap.fr a cez BDE.

No ako to cele takto spatne reflektujem, Janka, mala som pravdepodobne poriadne stastie na to vsetko - ono velmi lahko sa mohlo stat uplne nieco opacne, ale zas ostavam optimista!