čtvrtek 17. března 2011

Velvyslanec USA na PrF MU

Americký velvyslanec v ČR Norman L. Eisen (blog) zavítal včera na Právnickou fakultu MU. Přednesl přednášku o boji proti korpci a klientelismu, který dva roky vedl v rámci Obamovy administrativy. Eisen ví o čem mluví, vystudoval práva na ... tuším, že říkal na Columbii, na Wiki je ale Brown a Harvard... a ve škamnách potkal i Obamu (to ostatně mohl i na Harvardu). Jako právník pracoval jak pro lobbisty a korporace, tak i proti nim. Spoluzaložil nevládku Citizens for Responsibility and Ethics in Washington, která za mříže pomohla dostat řadu velkých ryb.

Skvělá prezentace, je to showman. Společně s děkankou "nejlepší právnické fakulty v ČR" prof. Rozehnalovou ohlásil vznik nového kurzu "Governance Security". Prý je to světová novinka. Jeho excelence tvrdí, že nejde jen o boj proti korupci nebo o regulaci lobbingu, ale přímo o bezpečnost státu (např. při zadávání vojenských zakázek nebo při správě hranic).

3 komentáře:

Jan Š. řekl(a)...

Rozebírali ten Governance Security kurz nějak blíže? Jsem dlouhodobě mimo Brno a na fakultních stránkách je velké nic, takže informace musím shánět takhle pokoutně.

Lukáš Hoder řekl(a)...

Celou věc patrně domluvili s děkankou před přednáškou a zveřejnili přímo na přednášce, takže o podrobnostech se asi teprve jedná.

Jan Š. řekl(a)...

Tak budu doufat. Díky. :)