pondělí 30. května 2011

Všichni prezidentovi muži

Děkujeme za vaše hlasy, je rozhodnuto! Nejméně oblíbenou postavou z okruhu VK je těsně Ladislav Jakl, jenž získal 56 % hlasů, v docela těsném závěsu skončil Petr Hájek se 41 %, Jiří Weigl zcela propadl (2 %). Vítězi gratulujeme.
Budu se opakovat - Václava Klause (a koneckonců i jeho okolí) až na největší úlety uznávám, nabubřelá forma je většinou horší než obsah, což platí zejména k jeho postojům k evropské integraci, jež považuji za velmi přínosné. Bruselský úprk vpřed naráží na hlasy volající po kroku zpět (Klaus je jedním z jeho příznivců), takže ve výsledku se pohybujeme někde kolem středu, což se blíží mé preferenci. Kdyby Klausů a spol. nebylo, debata by se vychýlila příliš pro-Brusel směrem, takže výslednice z pozic střed - Brusel, by ležela mnohem blíž k bodu Brusel než teď. Takový jednoduchý jednorozměrný model...

6 komentářů:

Lubomir Majercik řekl(a)...

Nevím, jestli to není až příliš jednoduchý model :-). Kdyby nebylo Klause, objeví se jiní skeptikové. Navíc si nejsem jistý, jestli se dá tvrdit, že to je právě Klaus, díky němuž údajně dle tebe brzdíme. Je spousta euroskeptických hlasů, které s Klausem nesouhlasí nebo jsou aspoň na něm nezávislé.

Anonymní řekl(a)...

Skutečný vliv VK na EU policy-making se, podle mého názoru jednoznačně přeceňuje (o to více nechápu jeho mediální démonizování, což ale platí o démonizování každého zpochybnění dnešní podoby evropské integrace - která přirozeně není jedná možná). Problém je, myslím, hlubší: může dlouhodbě fungovat politický systém, který není schopen zpracovávat jakokouliv kritiku a vytlačuje ji na hranici politického diskurzu? V tom je, podle mě, celý problém euroskepticismu.
K anketě: podstatně zábavnější kontest by myslím nabídlo opačné spektrum, jen nevím, jak jej nepojorativně nazvat ;). Petr K.

Hubert Smekal řekl(a)...

Sakra, Lubko, dyť to na pár řádcích píšu dvakrát, že je Klaus jen jedním z hlasů... Integrace se pohybuje (možná) pomaleji, než kdyby jich nebylo, to má říci ten primitivní 1D model.
Peťo, s přeceňováním vlivu VK souhlasím, byť mi poslední dobou přijde (ale může to být záoceánské zkreslení), že vzrostl a občas se na něj odvolávají podobně názorově laděné subjekty v jiných zemích, čímž se vzájemně legitimizují a posilují. Ale německý ústavní soud je jiná šarže, to bez debat.
EU je podle mě organizace s jedním z nejhorších PR na světě - rve do toho tolik peněz a stejně je většina mediálních reakcí a nálada lidí negativní :) Na mail dostávám tiskové zprávy z Komise a už jejich nadpis mě vždy odradí od přečtení.

Ales řekl(a)...

Ad Petr K. - euromrdky?

Hubert Smekal řekl(a)...

http://blogs.ft.com/brusselsblog/2011/06/on-populism-the-dutch-vs-barroso/

Tomas Blazek řekl(a)...

Klausův euroskepticismus teď pěkně komentoval Jiří Gruša v rozhovoru na ihned: http://dialog.ihned.cz/c1-52004100-kdo-neskace-neskace-nic-vic.

"Myslíte, že on může za český euroskepticismus?

Ne. Ale on se stal díky svému prodeji negativních titulků reprezentantem této věci. Za náladu české společnosti nemůže, jen ji geniálně vystihuje. Je to prorok průměrnosti."

A k Hájkovým výrokům (9/11 jako akce CIA apod.):

"No, víte, to jako by se vracela padesátá, šedesátá léta. To je český žvást v nejlepší tradici. Variace na mandelinku bramborovou, amerického brouka."