středa 20. července 2011

Čína od A do Z aneb zápisky cestovatolovy

S měsíčním odstupem, až se mi vše uleželo v hlavě, jsem se rozhodl podělit se o některé své dojmy z třítýdenního cestování po Číně. Upozorňuju, že jsem si vědom toho, že za tři týdny nelze zemi jako je Čína pořádně poznat, už jen proto, že člověk stačí procestovat jen malý kousek z ní. Jedná se tedy o směs pozorování a snad i zábavných poznatků;)
Poznámka: Sice se jedná o Čínu od A do Z, ale na všechna písmena se mi něco vymyslet nepodařilo;)

A - Angličtina - S tou v Číně stále moc nepochodíte. Trochu více štěstí můžete mít v Pekingu a Šanghaji, nicméně ani tam to není bůh ví co. Vaše komunikace se omezuje na šermování rukama nohama mnohem častěji než kdekoliv jinde. Čínský přízvuk v angličtině je navíc dost strašný a často máte problém i v komunikaci s lidmi, kteří něco málo angličtiny umí.

B - Bohatství - Čína v poslední době prodělává velmi rychlou transformaci, což je patrné na každém kroku. Síla trhu s více než miliardou lidí bude v budoucnu obrovská, zvláště v kombinaci s tím, jak se mladí Číňané zamilovávají do konzumního zůsobu života. Na druhou stranu si nelze nevšimnout toho, že se v čínské společnosti projevují rozevírající se nůžky mezi bohatými a chudými...

C - Cizinci - Jako bílý cizinec jste v Číně svého druhu turistická atrakce. Lidi se s vámi chtějí neustále fotit, všichni na vás pokřikují "Hello", i když je to jediné slovo, které anglicky umí a každý se vám snaží pomoci, i když nerozumí ani slovo;)

D - Doprava - Jedním slovem děs. Zákon, který neumožňuje cizincům půjčit si v Čině auto, je v podstatě chrání, jelikož v chaosu, který na čínských silnicích panuje, by dlouho nepřežili. Číňané jsou ti nejhorší a nejnedisciplinovanější řidiči, co jsem zatím doposud viděl (a to jsem viděl hodně). Na druhou stranu i řidiči nejlepší, jelikož za tři týdny jsem i neviděl jedinou bouračku. Doprava ve velkých městech má náběh na katastrofu s hodinovými zácpami.

E - Ekologie - Jakkoliv se z médií hrnou zprávy o tom, že čínské žívotní prostředí je na tom špatně, z pozice Evropana si to dokážete představit jen těžko. Ve velkých městech je až nepžedstavitelný smog, továrny, kolem kterých pojedete, chrlí do ovzduší tuny bordelu (jinak se to říct nedá), na který jen nevěřícně zíráte. Životní prostředí bude pro Čínu brzy velkou výzvou, nebo jí spíše už je.

F - Friendly - Číňani jsou velmi přátelští a snaží se vám neustále s něčím pomoct, což často vede k zábavným situacím, kdy kolem vás stojí hlouček Číňanů snažící se vám ukázat třeba cestu a každý z nich ukazuje úplně jiným směrem. Navíc nikomu nerozumíte tradičně ani slovo;)

H - Hlučnost - Čiňané jsou poměrně hlučný národ, což v kombinaci s tím, kolik se jich všude vyskytuje, působí, jako byste měli hlavu ve včelím roji.

J - Juan - Díky uměle podhodnocené měně je v Číně stále poměrně levno, nicméně ve stovnání s dalšími turistickými destinacemi v Asii, jako je Thajsko či Vietnam, se o příliš levnou zemi nejedná. Životní náklady turistovy jsou oproti Thajsku tak o 50% vyšší.

K - Komunismus - S jeho projevy se běžný turista mnoho nesetká, vyjma například ommezení na pekingském hlavním náměstí a větším množství policistů, než je obvyklé. Poměrně překapivé.

L - Lidé - 1.350.000.000 lidí je poměrně abstraktní číslo, teprve v Číně si uvědomíte, jak obrovská je masa lidí, která zemi tvoří. Číňané jsou úplně všude, velmi rádi se shlukují na nejnevhodnějších místech, připadá vám, že tlačeníce a fronty naprosto milují.

M - Megalomanie - Číňané milují velikášství, od staveb přes honosná divadelní představení se stovkami účinkujících po všechny možná nej...

N - Negociace - Smlouvání je oblíbenou čínskou kratochvílí a spoustu věcí bez něj prostě nekoupíte. Chce to pevné nervy a praxi, běžně usmlouváte věci za pětinu i méně původní ceny.

O - Ochranné značky - S právem duševního vlastnictví si Číňani hlavu moc nedělají, padělky Armaniho, Huga Bosse či Adidasu můžete běžně koupit v centrech měst. Při čínské neznalosti angličtiny však musíte dávat pozor, abyste nekoupili třeba "Clvina Klina".

P - Pekingská kachna - Možná je to trochu povrchní, ale to je to první, co se mi pod "P" vybaví;). Neskutečně dobré jídlo se zážitkovým servisem.

S - Stavby - V Číně se buduje úplně všude, je to jedno velké staveniště. A nehledí se moc na to, co na místě plánované stavby stálo dříve. Třeba v Pekingu tak stále mizí spousty tradičních čtvrtí s úzkými uličkami a nízkými domky - hutongů.

U - Úsměv - Mimice přikládají Číňané v komunikaci velký význam, takže je dobré mít úsměv neustále nasazen;)

V - Vlaky - Základní forma přepravy v zemi. Levná a přžekvapivě dobrá, i když poměrně plná a věčně vyprodaná, lístky je nutné kupovat s předstihem. Mezi Pekingem a Šanghají byla nedávno otevřena rychlotrať, po které se prohání nejrychlejší vlaky současnosti.

Y - Yao Ming - Ikona čínského sportu, obr, který se prosadil za mořem. Hlavně díky němu je nyní v Číně baskatbal velice populární a často můžete vidět děti hrající ho na plácku.

Z - Zábava - Číňané jsou velmi družní a velmi rádi se baví. Na ulicích tak potkáváte stovky hráčů go a čínských šachů, v parcích hráčky mahjongu či společenství přátel, kteří si spolu zpívají či hrají na hudební nástroje.

1 komentář:

Hubert Smekal řekl(a)...

Zdar Hrabíku, máme z Číny podobné pocity. Když jsem tam před pěti lety neviděl ve městech kvůli smogu slunko, tak jsem říkal, že životní prostředí začnou brzy považovat za problém asi i místní. Na druhé straně, celý širší region se s tím moc nepáře, nezapomenu na "první ekologické město" kdesi na Filipínách, myslím Puerto Princessa, které se vyznačovala pouze tím, že na ulici bylo pár odpaďáků, ale ten typický kouř z tuktuků a motorek bez filtrů se vznášel na ulicích úplně stejně, jak kdekoliv jinde. Taková pěkná paralela ekologického státu Černá Hora... Pár velkých prohlášení a nálepek, ale skutek utek.