úterý 26. července 2011

The Economist: zrušte euro!

Uznávaný britský týdeník the Economist vyhlásil debatu s následujícím mottem: "This house believes the euro, as a single currency, is dividing Europe and should be abolished." Vedle redakce obhajuje tento názor také německý ekonom Hans-Olaf Henkel, profesor na univerzitě v Mannheimu a někdejší předseda německé federace podnikatelů. Henkel zastával i velmi vysoké posty v IBM a patří mezi aktivní členy Amnesty International. Naproti tomu euro bude bránit Guy Verhofstadt, šéf Aliance liberálů a demokratů pro Evropu a bývalý belgický premiér (1999-2008).
Do debaty se můžete zapojit se svým názorem i vy, jednotlivé strany odpovídají na argumenty protistrany a diskuze se vyvíjí, takže není od věci třeba za tři dny navštívit stránku znovu.

3 komentáře:

Lukáš Hoder řekl(a)...

Ty na to máš nějaký názor? Vytvořit druhé, zdravější Euro (Plan-C) nebo posílit euro-federaci?

Hubert Smekal řekl(a)...

Mně jakožto člověku docela cestujícímu se euro z pohodlnosti líbí. Jen by mělo mít pravidla, která se budou dodržovat a nemělo by tam vlézt každé Řecko. Dle mého laického názoru leží původ krize na státní úrovni, euro je sekundární faktor, nevěřím, že kdyby Řecko mělo drachmu, tak je to prosperující stát.
Trochu se bojím prohlášení typu Schauble, že by se státy, které ostatní tahají z bryndy, měly vzdát části suverenity. Na to teď není nikdo zvědavý a jen to EU dále odcizí.
V krátkosti - setrvat a dělat lépe :)

Lubomir Majercik řekl(a)...

Lukáši, to je dobré téma do nějakého sympozia Global Politics, zkuste to nějak uspořádat, zajímalo by mě, co si na toto myslí čeští odborníci na evropská studia.