pondělí 21. listopadu 2011

Robert Reich occupies

V rámci akce Occupy Cal (Cal je zlidovělé přízvisko pro UC Berkeley) promluvil zdejší profesor a bývalý ministr práce v Clintonově administrativě Robert Reich. Malý vzrůstem, velký rétorickými schopnostmi - přesvědčit se můžete zde. Reich patří v Berkeley mezi nejoblíbenější učitele, jeho přednášky bývají narvané. Přesně v intencích školy je docela nalevo, přidávám pár úryvků z jeho řeči:
By the way, I will believe that corporations are people when Georgia and Texas execute them. (narážka na rozhodnutí Nejvyššího soudu ohledně svobody projevu korporací)
(..) the 400 richest Americans now own more of America than the bottom 150 million Americans.
We are losing the moral foundation stone on which this country and our democracy are built.
Now, there are some people out there who say we can not afford education any longer, we cannot afford, as a nation, to provide social services to the poor. We cannot, some people say, any longer, afford as a nation to provide the safety nets for the poor and the infirm or for the people who fall down for no fault of their own. But how can that be true if we are now richer than we have ever been before?
We are not vilifying people because they are rich. The problem here is that when so much income and wealth go to the top, political power also goes to the top.
(..) the typical CEO in America was earning 30 times what the average worker was earning. Today, the typical CEO in America is earning more than 300 times what the average worker is earning.
Tady ovšem začíná přituhovat: The moral outrage was the beginning, the sense of injustice. The days of apathy are over, folks. (..) And you know and you understand how important it is to fight the bullies, to protect the powerless, to make sure that the people without a voice have a voice.

V ČR zjevně days of apathy ještě over nejsou, facebook generation může své hrdinství provozovat online, jíst je co, pivo je levné, škola zadarmo, život krásný. Taky si to užívám, otázka je, jak dlouho ještě. 
Poznámečka k Occupy (...) - jsem zvědav, kam se hnutí vyvine - transformace na tradiční politickou stranu je zřejmě bez šance, na to jsou proudy a zájmy příliš roztříštěné. Navíc si asi většina lidí uvědomuje, že když má ulice vládnout, tak to nepřinese mnoho dobrého.

Jako bonus zajímavý odkaz (díky Katce Šipulové) - jaký podíl má 1 % nejbohatších na celkovém bohatství? Vladanovo přání vyslyšeno, časová linka prodloužena (období 1914 až 2008), plus zejména možnost srovnání mezi jednotlivými zeměmi v jednom grafu. USA vypadá "normální" od poloviny 40. let do poloviny 80. let, pak návrat k vysoké nerovnosti. Ostatní vyspělé země (např. Francie či Japonsko) se k  předválečné nerovnosti nevrátily.

3 komentáře:

Lukáš Hoder řekl(a)...

Skoro jako Daniel Landa... nenechte se sikanovat mensinout, my jsme tady vetsina. :}

Hubert Smekal řekl(a)...

Jen je ta většina definovaná na jiném kritériu :)

Anonymní řekl(a)...

in USA, top 1% owns 30% of wealth and pays 40% of taxes :)