úterý 24. ledna 2012

Ako sa študujú kvanti metódy v USA?

Stručná odpoveď - skvele. Preto dávam do pozornosti virtuálny deň otvorených dverí, ktorý 31. 1. organizuje moja milovaná aktuálna alma mater, Columbia University, konkrétne program Quantitative Methods in the Social Sciences (QMSS).

Krátko k samotnému QMSS - ide o ročný magisterský program zameraný na aplikáciu kvantitatívnych (hlavne štatistických) metód v široko chápaných sociálnych vedách (politológia, MV, sociológia, ekonómia, business,...) a môžem ho len odporučiť každému, kto má motiváciu zlepšiť svoje analytické schopnosti (respektíve vôbec nejaké získať, čo bola rozhodne moja motivácia). K povinným predmetom je možné si vyberať predmety prakticky z celej Columbie, hoci s určitými obmedzeniami, takže program dovoľuje pomerne veľkú flexibilitu, či už chcete vedieť kvantitatívne analyzovať rozhodnutia sudcov, finančné forecasty alebo trendy v pôrodnosti v 50. rokoch a či už sa o 10 rokov (alebo o dva roky) vidíte v akademickej sfére, v UN, v IEA, v Nielsen, v Council on Foreign Relations, alebo v Goldman Sachs. Vďaka vrelému vzťahu QMSS s Katedrou štatistiky je možné si relatívne menej náročnú aplikovanú štatistiku takpovediac "opepřit" aj predmetmi ako je data mining, teória pravdepodobnosti, survival analysis, a naučiť sa pracovať s prakticky akýmkoľvek analytickým softwareom na svete, vrátane (ale určite nielen) Stata, SAS, SPSS, R, Matlab, či ArcGIS. Slovami samotného QMSS webu, "QMSS provides students with the rigorous research and analytical training necessary to thrive in today's data-rich world". Po prvom semestri nemôžem nesúhlasiť. QMSS má jedinú chybu - trvá len rok a vyvoláva chuť študovať večne.

Viac informácií o programe je k dispozícii na webe QMSS.

Týmto zároveň ďakujem Fulbrightovej komisii SR, že ma sem vyslala, a dávam do pozornosti ich web (český, slovenský - kritérium je miesto trvalého pobytu alebo štátna príslušnosť, nie škola). Deadliny pre štipendium na rok 2013/2014 budú o chvíľu, teda v lete, a vypracovanie kvalitnej prihlášky celkom trvá, takže je varovanie v januári viac než na mieste.

Rada v komentároch či e-mailom zodpoviem otázky k akémukoľvek aspektu tohto postu.

A jeden na záver.

1 komentář:

Miroslav Kalous řekl(a)...

Muj trochu rypavy komentar: jediny problem toho kurzu vidim v tom, ze ti, kdoz ho vychodi, nejspise budou nadale delat vyzkum za pouziti, no ano, kvantitativnich metod.

Nic proti temto metodam jako takovym, jiste maji mnohe vyuziti, ale jejich tezka dominance v americke politologii je IMHO dost smutny trend. Bylo by teda podle me lepsi, kdyby se americti studenti jezdili vzdelavat do Evropy - v metodach kvalitativnich.